Юрій Корольчук
Голова спостережної ради Інституту енергетичних стратегій
19.07.2018

Безсоромні премії: за що керівництво Нафтогазу отримало мільйони?

Яких винагород чекати далі?

Топ-менеджери Нафтогазу на чолі з головою компанії Андрієм Коболєвим без зайвого сорому продовжують призначати собі премії і бонуси. Навіть у прем'єр-міністра Володимира Гройсмана очі на лоба лізуть від подиву.

У травні цього року керівництво Нафтогазу вже отримало $20 млн премій за так звану перемогу над Газпромом у Стокгольмському арбітражі. Хоча, грошей від російської компанії ще не було. Тепер нова премія. За підсумками 2017 року керівники Нафтогазу отримали 127 млн грн, йдеться у річному звіті компанії.

Виплату стокгольмської премії у Нафтогазі іще якось намагалися виправдати. А от виплату бонусів за 2017 рік – у компанії так і не подужали пояснити.

95% премій і бонусів розподіляються виключно між керівниками Нафтогазу

Показово, що 95% премій і бонусів розподіляються виключно між керівниками. Рядові працівники у приватних розмовах вже давно жаліються на жадібність топ-менеджменту Нафтогазу, які не підвищують зарплату та не виплачують премій нікому, крім себе. В історії кіно є відомий фільм "Чудова сімка". В історії Нафтогазу є "чудова шістка".

Яких премій чекати далі? За успішне розділення Нафтогазу? Легко! За проведення реформи ринку газу? Безумовно. За порятунок України від російського газу та його купівлю у Європі через реверс? Однозначно.

Якщо перефразувати улюблений вислів любителів міцних спиртних напоїв: був би привід, а причина виписати собі премію завжди знайдеться!

Був би привід, а причина виписати собі премію завжди знайдеться

А от віднайти логічне і обґрунтоване пояснення, чому керівники Нафтогазу отримали 127 млн грн - неможливо. Компанія не демонструє розвитку і неймовірних результатів. І якщо із Стокгольмом ми розібралися, то внутрішні справи Нафтогазу далекі від ідеального стану. Немає здобутків у напрямку реформи Нафтогазу. Замість розділення згідно європейських правил, НАК лише посилює своє монопольне становище. Компанія займається не розвитком газового ринку, а намагається його переділити і підім'яти під себе.

Навіть прибуток Нафтогазу в розмірі 39 млрд грн – це віртуальна річ. Адже субсидії і дотації за газ для населення на суму в 70 млрд грн у 2017 році оплатили з бюджету України, а не Нафтогазу. Інакше компанія мала би не прибуток, а збитки на рівні 30 млрд грн.

Крім того, компанія створює штучні борги для теплокомуненерго і облгазів. Нині вони становлять 55 млрд грн. Нафтогаз відверто порушує нормативні акти - відмовляється підписувати документи щодо прийому-передачі газу. Відповідно виникає "дефіцит", який називається "відсутність обсягів балансування газу". Закономірно, що потрібно відновити "баланс". Тому, згідно інших нормативних актів, Нафтогаз закуповує для балансування газ за ринковою ціною у 11-15 тис. грн за тисячу кубометрів. Борг за цей газ "вішає" на ТКЕ і облгази.

Нафтогаз створює штучні борги для теплокомуненерго і облгазів

Останні два місяці Нафтогаз взагалі знахабнів і продає газ для ТКЕ не по 4,5 тис. грн, як це передбачено законом, а у 5 разів дорожче.

Ціль такої "схеми" - переділ ринку поставок газу для населення і ТКЕ. Нафтогаз хоче отримати контроль за газовими мережами, підвищити ціну на газ для населення, отримати більший дохід, а головне - не брати на себе відповідальність за ремонт і модернізацію газових мереж. З цією метою створили дочірнє підприємство "Центр метрології та газорозподільних мереж". Воно збиратиме гроші за газ, але не матиме обов'язків щодо ремонту та обслуговування газових мереж.

Спочатку керівники Нафтогазу мали б дійсно розвивати компанію і відпрацьовувати свою зарплату, яка у них і так величезна – по 3-5 млн грн щомісяця. А лише потім можна і про премії поговорити.

Юрій Корольчук, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі