Курс гривні як теорія змови

Національна валюта не повинна бути стабільною

Курс гривні - це завжди привід забруднити мізки людям.

Якщо гривня падає, то це підступні експортери, звичайно ж. І нездібний Нацбанк. Сама гривня падати не може. Це підступний план. Влада грабує людей. НБУ опускає гривню.

Якщо гривня росте, то це підступні політики, які мочать один одного. Це підготовка до виборів. Влада грабує людей. НБУ опускає долар.

Гривня сама не може ні рости, ні падати. Просто не здатна. Завжди є теорія змови. Завжди є відповідь. Причому, чим менше людина розбирається в економіці, тим спритніша в пошуку відповідей.

Гривня сама не може ні рости, ні падати. Завжди є теорія змови

Так, гривня зміцнилася з початку року. І робить це сама. А не тому, що Нацбанк щось там задумав. Вона росте, бо їй допомагають сезонні фактори. Як допомагали минулого року. І як позаминулого. У нас завжди посівна навесні. Завжди. Так вже вийшло у цій частині світу. І завжди навесні аграрії дістають свої долари з мішечків, продають їх і засівають поля. І завжди це зміцнює гривню. Звичайно, якщо немає якоїсь більшої хвилі на противагу, здатної викликати паніку. Тому гривня дійсно зміцнилася з початку року. І правду кажуть, що вона є найбільш "зміцнювальною" валютою серед країн СНД й не тільки.

Так, гривня восени буде падати. Буде. У рамках сезонних коливань. Особливо сильно в грудні, коли місцеві ради почнуть витрачати гроші перед кінцем бюджетного року. І тут знову не буде ніякої теорії змови. Це знову буде всього лише економіка. До сезонних факторів додасться загальний тиск на валюти країн, що розвиваються, який виникає завдяки торговим війнам Трампа. Тобто ми отримаємо незначне зниження курсу за підсумками року. Звичайно, якщо залишимося в програмі МВФ. Не залишимося - отримаємо значну девальвацію. Це знову всього лише економіка.

Гривня не має бути стабільною. Це температура економіки. І вона повинна відображати зміни в ній

Гривня не має бути стабільною. Її ніхто не тримає. І не повинен тримати. Гривня - це температура економіки. І вона повинна відображати зміни в економіці. Все що робить Національний банк - згладжує коливання. Прибирає зайві хвилювання. Якщо багато доларів на валютному ринку, то він скуповує надлишок в резерви. Якщо намітився ситуативний дефіцит доларів - продає валюту з резервів. Все. Нічого більше. Ніхто не встановлює курс гривні. Ніхто не вирішує, яким курс повинен бути в понеділок вранці.

Кожного разу, коли ви чуєте, що черговий політолог або колишній міцний господарник розповідає вам, що темні сили тягнуть гривню вгору чи вниз, кидайте в нього помідори. Вимикайте телевізор. Людина забруднює вам мозок.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі