Юлія Ярмоленко
Журналіст Української служби "Голосу Америки"
04.07.2018

Криптовалюта у подарунок і відсутність квітів: як святкують весілля у США

Запрошення надсилають за рік

У березні 2017 року бойфренд моєї сусідки по квартирі зробив їй пропозицію. За американськими стандартами вони йшли на ризик, залишаючи лише трохи більше року на планування. Головна причина, як виявилося, – сукня нареченої.

Для "правильного" весілля в Америці вбрання радять починати шукати не пізніше, ніж за 10 місяців до церемонії. На полювання за "тією самою сукнею" ідуть зі знанням принаймні трьох базових речей: фасон, місце проведення церемонії і бюджет, - пише Юлія Ярмоленко для "Голос Америки".

Нормальна вартість весільної сукні у Вашингтоні починається від $1,5 тис.

Нормальна вартість весільної сукні у Вашингтоні, за словами опитаних наречених, починається від $1,5 тис. А за статистикою, в американській столиці витрачають на неї не більше $2 тис. Обрати сукню – лише початок. Далі її замовляють, привозять і підшивають. Це ще дві примірки. Що ближче до весілля – дорожчою буде ця послуга. Подружка із Нью-Йорка заплатила за свою сукню $1 тис., а за підшив – $500.

Жодну сукню не обирають, не знаючи місця проведення самого весілля. Це ще одна причина, чому американці планують "правильне" весілля заздалегідь. Ідеальна локація може бути заброньована на місяці і навіть роки наперед.

Запрошення на весілля моя сусідка вирішила надіслати звичайною поштою. Більшість пар обирають електронну з посиланням на сайт, де можна погодитися або відмовитися приїхати на весілля. А головне – переглянути список бажаних подарунків із прямим посиланням на веб-сайти, де їх можна замовити. Натискаєш, обираєш, платиш – і подарунок автоматично надсилається до квартири пари і викреслюється зі списку.

Подарунки почали приходити за 5 місяців до весілля

Ще одна опція – додати гроші у фонд весільної подорожі. До речі, на весільному сайті іншої моєї подружки було лише дві опції: грошовий внесок у доларах і подарунок у криптовалюті. На самому весіллі: жодних конвертів, десятьох наборів непотрібної постільної білизни і жахливих склянок з маками. До речі, квітів на весілля ніхто не приносить. Єдиний не надто зручний момент особисто для мене, як сусідки нареченої, – подарунки до нашої квартири почали приходити ще за 5 місяців до весілля. Оселя перетворилася на міні-склад.

Якщо ваше уявлення про дівич-вечір в Америці збігається із моїм, хочу вас розчарувати. Найбільш роздягнутою людиною на тій вечірці була я. Наречена заборонила подружкам замовляти стриптизера. А тему вечірки – "шалені 90-ті" – вони і я зрозуміли по-різному. Наречена прийшла у пацанячому джинсовому комбінезоні і з хвостиками, а я – у короткій спідниці на комбідрес і великими сережками-блискавками. "Класні у вас, європейців, були 90-ті" - лише так і прокоментували моє вбрання дівчата.

Парубоцька вечірка закінчилася ще о 8 вечора

Парубоцька вечірка, як виявилося, закінчилася ще о 8 вечора. Хлопці пограли в гольф, сходили в гори, повечеряли стейком і пішли спати. І це – не поодинокий випадок. Інший мій знайомий розповідав, що його парубоцька вечірка почалася двогодинним груповим заняттям у тренажерному залі, а закінчилася грою у покер вдома у батька нареченого.

Із нового для мене: на обіді для подружок всі дарують нареченій подарунки, роблять компліменти і фото. На вечері з нагоди репетиції збираються лише найближчі родичі і друзі, батьки і рідні брати-сестри виголошують тости.

Церемонія проходила на природі. Висновків зробила кілька. Перший: кажу чітке "ні" розпису у полі. У повітрі того вечора віяло не лише коханням, але й спиртовим запахом спрею від москітів. А поза тим: це було красиво. Ведуча об'єднала традиції двох релігій, які сповідують наречений і наречена. Найважливіша частина церемонії в Америці – шлюбні обітниці, які змусили мене вдруге розплакатися. Особливо, коли наречений після кожного рядка робив паузу, щоб стримати сльози.

Кажу чітке "ні" розпису у полі. У повітрі того вечора віяло не лише коханням, але й спиртовим запахом спрею від москітів

Поки молодята фотографувалися із батьками і місцевими поні на тлі гір, гостям уже наливали перші келихи сангрії і місцевого пива, яким славиться сусіднє містечко Ешвілл. На цьому весіллі гостям пропонували фуршет. Запрошені, відповідно до номеру столу, по черзі підходили до місця із їжею: м'ясо чи риба на вибір, три гарніри, пізніше – торт і тістечка. Від їжі столи не ломилися, але нікому і не довелося пити "ношпу".

На весіллі спершу грав гурт брата нареченої, пізніше – діджейка, яка і задавала ритм вечірці. Мінімум слів, жодних ігор, танці. Хіт вечірки – "Макарена" за участі половини гостей і якийсь невідомий мені танець під хіп-хоп пісню 90-х, який знали усі запрошені американці віком до 40.

О 10 вечора все закінчилося – у горах після цього часу не можна галасувати

О 10 вечора все закінчилося – у горах після цього часу не можна галасувати. Молодята під оплески гостей і шипіння бенгальських вогнів пішли спати.

Скільки коштувало конкретно це весілля, батьки нареченої не розказали. В середньому ж, вартість весілля у Вашингтоні — $36 тис. Багато пар, які я знаю особисто, відмовляються від масштабних гулянок і одружуються тихенько у колі найближчих людей із красивою церемонією на пляжі у Каліфорнії чи на березі затоки Чесапік.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі