Газпром упав нижче плінтуса

У Росії чудово розуміють, що рішення Стокгольмського арбітражу доведеться виконувати

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту. Протягом трьох місяців російський монополіст мав сплатити 2,56 млрд доларів на користь Нафтогазу. Цього не сталося.

Українська сторона діє правильно і в рамках договору. Минуло 90 днів, а грошей не заплатили. Тому Нафтогаз 1 червня розпочав заходи примусового стягнення, діючи через відповідні судові інстанції в Швейцарії, Нідерландах та Великій Британії. Газпром проігнорував необхідність виконання рішення Стокгольмського арбітражу — ось наш головний аргумент.

У Росії чудово розуміють, що рішення суду доведеться виконувати. Просто обрали тактику зволікань

Важливий пункт в судовому контракті - стаття 12. Вказує, що рішення Стокгольмського арбітражу у випадку суперечки сторін є остаточним. Відмінити його неможливо. У Росії чудово розуміють, що рішення суду доведеться виконувати. Газпром у своєму бюджетному документі на поточний рік навіть зарезервував суму, яку має виплатити Нафтогазу. Просто росіяни обрали тактику зволікань. Намагаються знайти якісь процесуальні зачіпки, аби відтягнути час.

Такою зачіпкою стала лінгвістична експертиза. Вона нібито довела, що рішення Стокгольмського арбітражу написано за участю "сторонніх людей", що один з арбітрів писав його не власноруч. Це єдиний аргумент російської сторони. На основі цього вони і звернувся до апеляційного суду, щоб призупинити рішення арбітражу.

Варто розуміти, що мова юридичних документів - це не художній твір з авторським викладом. Там багато штампів, кліше, шаблонів. Вони можуть повторюватись. Ця претензія Газпрому виглядає правдоподібно, але є фальсифікацією.

Апеляція — це лише спроба Газпрому заморозити дії Нафтогазу з примусового стягнення 2,56 млрд доларів. Маніпуляції росіян матимуть виключно процесуальний характер. Газпром буде вимушений заплатити. Хоч зараз, хоч через 20 років.

Заплатити треба українському Нафтогазу - це вдвічі болючіше для Газпрому

У кінці червня щорічні збори акціонерів Газпрому. Через поразку в арбітражі до них назбиралося багато претензій. Під головою правління Олексієм Міллером захиталося крісло. Він намагається показати, як вони борються, як відтягують момент виплати. Бо програти Нафтогазу - це впасти нижче плінтуса. Газпром не раз програв подібні суди, але там суми обчислювались в сотнях мільйонів доларів. У даному випадку виплата безпрецедентно велика. І заплатити треба українському Нафтогазу - це вдвічі болючіше для них. Але нікуди не дінуться.

Михайло Гончар, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі