Дитячі протести. Як у США виховують активістів

В Америці дітям змалку прищеплюють активну громадянську позицію

Понад 3 тисячі протестів школярів відбулося цією весною в США після стрілянини в старшій школі міста Паркленд штату Флорида, де загинули 17 осіб.

Масштаб протестів різнився – в деяких школах підлітки виходили на 17 хвилин з класів - одна хвилина за кожну вбиту дитину.

Інші акції протесту бyли велелюдними і проводились в центрі міст. Сотні школярів взяли участь в сидячій акції перед Білим домом. Ще більше пройшли маршем 24 квітня в Вашингтоні та інших містах США, - пише Оксана Бедратенко для "Голос Америки".

Юний вік учасників здивував навіть Америку. Школи мусили швидко шукати і пропонувати формати, які б дозволили не зривати навчальний процес. В той же час забезпечити можливість дітям висловити свою думку.

Школи пропонували формати, які б дозволили не зривати навчальний процес. В той же час забезпечити можливість дітям висловити свою думку

Зі школи, де навчається мій підліток, повідомили, що дітей не будуть карати за участь в протесті в центрі міста. Їм надали можливість взяти участь в заході, який організували на шкільному подвір'ї. Також запропонували провести дебати з питання контролю над озброєнням в рамках уроків рідної мови. Адміністрація школи в сусідньому районі зазнала критики, бо відмітили відсутніх у день протесту учнів.

В Україні до повідомлень про протести школярів США поставилися скептично. Мовляв, скоріш за все, на протести дітей виводили дорослі. Насправді, активістами в Америці, особливо в столиці – Вашингтоні, стають з дитинства.

Активістами в Америці, особливо в столиці – Вашингтоні, стають з дитинства

У Вашингтоні акції протесту явище часте і практично буденне. Вперше про те, що школярі беруть у них участь, дізналася від однокласників моєї доньки. Вони ділилися враженнями від демонстрації за права жінок, які проходили в Вашингтоні минулого року.

Причому участь у протестах з готовністю беруть, як ліберали, так і консерватори. Донька наших знайомих, яка ходить до католицької школи, брала участь в акції проти абортів "За життя".

Донька наших знайомих, яка ходить до католицької школи, брала участь в акції проти абортів "За життя"

Після протестів моя стрічка в Facebook була усіяна фотографіями американських сімей. Вони нагадували, що активізм, насправді, об'єднує багато поколінь. Навіть перебуваючи в Україні, американки гуртувались, щоб висловити свої переконання.

США пишаються своєю демократичною системою і вважають її чинником, який формує націю. В країні, де представлені всі раси, співіснують люди різного походження, які представляють різні культури і релігії. Саме цінності демократії, рівних можливостей, свобод є тим, що робить Америку Америкою. Ці цінності прищеплюються дітям понад усе.

У середній школі американець дізнається про жахи тоталітарного суспільства

Шкільна програма з англійської літератури спрямована на вивчення суспільного ладу. У середній школі американець дізнається про жахи тоталітарного суспільства – обов'язковими для прочитання є "451 градус за Фаренгейтом" Бредбері, "Колгосп тварин" Орвелла. Вивчаються книги з достатньо деталізованим описом жахів Голокосту та рабовласництва. Навіть мені було важко читати книгу "Повість про життя Фредеріка Дуґласа, американського раба", яку тут вивчають у 8 класі.

Коли мої діти вчилися в українській школі, за програмою всі четверті класи мали вивчати текст про дитинство Шевченка, де описується скрутна доля кріпака. Коли зарюмсані діти, розчулені розповіддю, виходили на перерву, всі вже знали – почалась третя чверть в четвертому класі. Ми, мами, бідкались між собою про те, що не можна травмувати дітей такими жахливими речами.

В українській школі всі четверті класи мали вивчати текст про дитинство Шевченка, де описується скрутна доля кріпака. Мами бідкались, що не можна травмувати дітей такими жахливими речами

В американській школі дитина також формує свою точку зору на основні суспільні проблеми. Упродовж уроків англійської мови, починаючи з молодших класів, пропонують написати "класичне американське есе на 5 параграфів" на важливу для спільноти тему. Викласти проблему, навести аргументи за і проти, а також надати рекомендації як її вирішити.

Звичайно, американці скоріше практики, аніж теоретики. Свою небайдужість до проблем суспільства маєш підтвердити діями. Для цього існує так звана SSL – суспільно-корисна праця.

Вищі навчальні заклади США враховують суспільну працю, коли приймають рішення про вступ абітурієнтів

Наприклад, виконання певної кількості годин суспільно-корисної праці є вимогою для отримання диплому середньої школи в штаті Меріленд. Такою роботою може бути прибирання шкільної території, допомога вчителю на додаткових уроках, виконання завдань в районній бібліотеці або центрі для бідних, участь в місцевих заходах. Багато дітей мають в рази більше напрацьованих годин, ніж вимагається для диплому. Адже вищі навчальні заклади США враховують суспільну працю, коли приймають рішення про вступ абітурієнтів.

Дітям у США змалку прищеплюється активна громадянська позиція. А усталені демократичні традиції роблять активізм важливою сімейною цінністю.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі