"Червона картка" для Росії

Путінська Росія може забути про довіру до себе на міжнародній арені

"На щастя чи на лихо, Росія опиниться в центрі уваги у зв'язку з чемпіонатом світу" - саме так прогнозував експерт впливової "Файненшиал Таймс" Гідеон Рахман в британському журналі "Економіст" наприкінці минулого року. Йшлося також про те, що Росія, як країна-господар Мундіалю 2018 року, спробує покращати свій зіпсований імідж.

Але виглядає так, що Кремль зробив це явно раніше: тамтешні мудрагелі явно переплутати дворовий футбол без правил і сучасну світову політику, де ціниться насамперед репутація, а жодна серйозна оборудка не можлива без встановлення довіри.

Путінська ж Росія вже втратила свою репутацію і може надовго, якщо не назавжди, забути про довіру до себе на міжнародній арені. Так, станом на 28 березня, внаслідок отруєння у британському місті Солсбері колишнього розвідника Сергія Скрипаля та його доньки, про безпрецедентну за масштабами висилку російських "дипломатів" оголосили вже 27 країн, а кількість висланих до Росії співробітників спецслужб, що вільно працювали під "дипломатичним дахом", ближчими днями може перевищити 150. Зокрема, ще сімох російських "дипломатів" видворяє НАТО.

Міністр оборони США Джим Маттіс: "Намагання Росії зняти з себе відповідальність за замах на Скрипаля нагадує про те, як відбувалась незаконна анексія Росією Криму та події на сході України"

27 березня міністр оборони США Джим Маттіс зазначив, що "намагання Росії зняти з себе відповідальність за замах на Скрипаля нагадує про те, як відбувалась незаконна анексія Росією Криму та події на сході України".

Отже, виглядає так, що увесь цивілізований світ показав Росії "червону картку" і наслідки цього для Москви ще мають бути оцінені – саме з цих демократичних країн Кремль намагається отримати сучасні технології, саме туди здебільшого продає свої енергоресурси.

Наразі ж виглядає так, що Чемпіонат світу з футболу 2018 року навряд чи допоможе путінському режиму представити Росію в якомусь новому світлі.

Водночас, з усієї цієї ситуації можна зробити корисний висновок й для України – тепер наочно усім видно, хто у світі готовий реально протистояти Росії, і може бути нашими дійсними союзниками.

Олег Бєлоколос, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі