Національний гонор — понад усе

Якою має бути головна риса державного діяча

У ці дні багато хто розмірковує про ментальний пасив, який ми отримали у спадок від Совєтів. Він ускладнюється ще й тим, що багатостолітнє існування українців в межах чужих, ворожих, держав сформувало тепер у більшості з нас таке ж ставлення до власної держави. Безліч наших проблем від того, що держава, хай тепер і своя, продовжує сприйматися як щось чуже або й вороже. Саме через це абсолютно нормально не дбати про Наше, обманювати або красти в країни чи суспільного. Бо ж не існує спільного блага. Раз я живу у чужій мені державі, то маю дбати лише про своє, винятково особисте.

Йдучи за цією ж логікою, можемо припускати, що одне лише усвідомлення держави Своєю здатне автоматично вирішувати багато наших проблем.

Раз я живу у чужій мені державі, то маю дбати лише про своє, винятково особисте

Те саме стосується й державних діячів. Справжніми Лідерами України здатні стати лише ті, хто матиме Національний Гонор. Для кого українське походження і Держава буде самоцінністю, яка не потребуватиме якихось додаткових пояснень чи обґрунтування. Такі президенти не ставатимуть просто так на коліна у чужих столицях.

Це зовсім не означає, що у претендентів на лідерство не повинно бути інших критично важливих особистісних і професійних характеристик. Але Національний Гонор - понад усе. Тільки такі готові жертвувати особистим заради спільного.

Ця репліка, до речі, і про те, чи мають керувати державою технократи. Тим більше, у часи нинішніх викликів.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі