Чому теракти в Сомалі не припиняться

Про вибух у Могадішо та реакція світу

Кількість загиблих у Могадішо, столиці Сомалі, через підрив 14 жовтня смертником вантажівки, начиненої вибухівкою, сягнула більше 300 осіб.

Напад стався неподалік одного з готелів в столичному районі Мадіна, де часто зупиняються члени уряду, журналісти, іноземці. Керівництво Сомалі та ЗМІ пов'язують терористичний акт з ісламістами тамтешнього угруповання "Аль-Шабаб", уникаючи згадки про глибинні причини нестабільності в країні.

Якою ж є сьогодні ситуація у Сомалі?

В країні вже декілька десятиріч триває внутрішня війна "всіх проти всіх". У Сомалі повністю зруйновані економіка, транспорт, знищені системи охорони здоров'я та освіти, а хронічний голод, злидні та злочинність стали звичними явищами. Центральний уряд наразі контролює лише столицю – Могадішо. Юнаки, що раніше прагнули долучитись до лав піратів, тепер намагаються у будь-який спосіб потрапити до омріяної Європи або просто шукають бодай якусь роботу. Глибоко вкорінена клановість і відсутність навіть базових засад для реалізації підштовхує молодь до пошуку соціальної справедливості, яку їм обіцяють ісламські фундаменталісти в рамках пропагованої ними держави без кордонів, побудованої на принципах загальної рівності перед Аллахом. Це не може не приваблювати неосвічене й бідне населення.

Глибоко вкорінена клановість і відсутність навіть базових засад для реалізації підштовхує молодь до пошуку соціальної справедливості, яку їм обіцяють ісламські фундаменталісти

Невипадково в Сомалі вільно почувається створене 2005 року екстремістське угруповання "Аль-Шабаб", що в перекладі з арабської означає "молодь" (повна назва – Harakat Al Shabaab Al Mujahidin), яке сповідує фундаменталістську ісламську ідеологію та здійснює терористичні акти як всередині країни, так і за її межами.

При цьому, складається враження, що світ де-факто змірився з такою ситуацією у Сомалі і реагує лише на резонансні теракти. Очевидно, що за таких умов навряд чи можна розраховувати на те, що ісламісти хоч колись припинять свої "криваві жнива".

Олег Бєлоколос, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі