Чому США призупинили видачу віз в Туреччині

Туреччина має найбільшу кризу з союзником по НАТО США в своїй історії

Турецька армія почала операцію в сирійській провінції Ідліб, де створюється зона деескалації. Про перетин сирійського кордону в понеділок заявили в генштабі Туреччини.

В Анкарі відзначають, що діють відповідно до досягнутої в Астані угоди між Туреччиною, Росією та Іраном. Зокрема, Туреччина контролюватиме територію самого Ідліб, на якій знаходяться підрозділи опозиційної "Сирійської вільної армії". Росія, в свою чергу, візьме під контроль сусідні регіони.

Ердоган звинуватив Захід у підтримці терористів

Президент Туреччини Тайіп Ердоган звинуватив Захід у підтримці екстремістських терористичних угруповань, таких як "Ісламська держава" і Робоча партія Курдистану (РПК). У неділю під час виступу в місті Афьон заявив, що Захід надає притулок членам цих угруповань і серйозну фінансову підтримку.

Раніше повідомлялося, що Ердоган повідомив про початок "серйозної" військової операції в провінції Ідліб на північному заході Сирії, а в кінці вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що в Сирії створено умови для припинення війни спільними зусиллями Росії та Туреччини .

8 жовтня Сполучені Штати призупинили видачу неімміграційних віз в Туреччині. "Причиною" став арешт співробітника генконсульства США в Стамбулі.

"Недавні події змусили уряд США переоцінити обов'язки уряду Туреччини щодо безпеки дипломатичної місії США і її персоналу. З метою скорочення числа відвідувачів американських посольств і консульств ми призупинили обслуговування неімміграційних віз у всіх діпміссиях США в Туреччині", - йдеться в повідомленні зовнішньо-політичного відомства Штатів в офіційному "Твіттері".

Співробітник генконсульства США заарештований 4 жовтня в Стамбулі

Співробітник генконсульства США Метін Топуз заарештований 4 жовтня рішенням суду в Стамбулі за підозрою в зв'язках з організацією опозиційного режиму Ердогана ісламського проповідника Фетхуллаха Ґюлена.

Тобто весь сир-бор щодо скасування віз США в Туреччині тільки через арешт диппрацівників посольства? Але чи так це насправді?

Коли турецькі збройні сили почали спільну операцію "Ідліб" з Росією, всі були в очікуванні того, як же на це відповість США.

Коли турецькі збройні сили почали спільну операцію "Ідліб" з Росією, всі були в очікуванні того, як же на це відповість США

США не змусили себе довго чекати і була відповідь у вигляді зупинення видачі віз в Туреччині на невизначений час. Туреччина тут же, щоб не відстати ні на крок, теж заявила про скасування видачі віз громадянам США.

Примітно, що під час кризи між Туреччиною і Росією, пов'язану зі збитим Туреччиною російським літаком, Росія скасувала безвізовий режим між країнами. На що Туреччина, навіть тоді не скасувала російським громадянам безвізовий режим, оскільки є нова приказка, про те, що "турки люблять російських туристів більше ніж свою матір". Росія як і раніше здійснює дуже суворий візовий режим турецьким громадянам.

Туреччина припинила видавати візи громадянам США через дипломатичну взаємність. Це вигадане обгрунтування. Припинення видачі віз Туреччиною тільки прийдется до смаку США, так як ті неодноразово в недавній час публікували попередження про те, що поїздки в Туреччину можуть бути небезпечними.

Вперше в історії Туреччина має найбільшу кризу з союзником по НАТО США. Флірт Ердогана з Путіним докучає Трампу. Туреччина на роздоріжжі.

І в Туреччині, як причина всіх бід, причину скасування видачі американських віз звичайно ж прив'язали до Фетхуллаха Ґюлена, що живе в США.

У Туреччині люди давно звикли до того, що виною всьому в країні є Ґюлен, навіть землетрус в країні теж відбувається з його вини.

Мер Анкари запідозрив Фетхуллаха Ґюлена в організації землетрусу

Так мер Анкари Меліх Гьокчек в лютому, після землетрусу біля узбережжя Туреччини, заявив, що це справа рук опозиційного турецького ісламського богослова Фетхуллаха Ґюлена. Мовляв, він його влаштував за допомогою західних держав, щоб завдати шкоди турецькій економіці

Тому все не так, як здається, і справа зовсім не в диппрацівникові, котрий симпатизує Ґюлену, все набагато глибше. Питання в тому, як це Туреччина і Росія в своїх відносинах дійшли до такого рівня, щоб проводити спільну військову операцію в Сирії!

Ердоган зараз знаходиться з офіційним візитом в Україні. Хочеться нагадати, що дружити з тісним другом Росії не варто.

Не дружньо налаштований щодо міжнародного співтовариства і ненадійний Ердоган, рано чи пізно, кине на півдорозі своїх партнерів, залишивши їх з головним болем. Навіть тему скасування видачі американських віз в Туреччині Ердоган використовує для вуалювання своїх міжнародних злочинів.

Юнус Ердогду, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі