Дами, на вихід!

Кремлівські технологи перетворюють президентські вибори в шоу?

Наталя Поклонська і Ксенія Собчак. Такі різні! Антиподи за своєю життєвою роллю й іміджем, який кожна з них намагається будувати. І ось яка доля: обидві виявилися в одному човні, ставши засобом політичної маніпуляції. І неважливо, наскільки вони розуміють свою функцію і наскільки усвідомлено (чи несвідомо) її здійснюють. Може, просто потрапили в пастку? Хоча наявність у обох характеру говорить про те, що вони навряд є сліпим знаряддям поки не уточнених сил. Втім, не варто докопуватися, хто автор маніпуляцій із нашими дамами. Важливіше те, що вони стали уособлювати.

Поклонська стала символом фундаменталізму, що тільки намагається випробувати свої м'язи

Поклонська зі своїм "матильдоборчеством" зуміла стати символом фундаменталізму, що тільки намагається випробувати свої м'язи. Шокований "царебожцями" політичний клас застиг у переляку, побоюючись, що атака на Олексія Учителя може стати мочиловом вже своїх - прокремлівських! Кремль же не поспішав із реакцією, спостерігаючи, чим усе обернеться. І тільки коли влада почала виглядати безпорадною, дав знати: це занадто!

Реакція влади не означає, що фундаменталізм не вкладається в порядок її виживання. Це остання зброя, до якого влада, можливо, вдасться, коли опиниться у відчайдушній ситуації. Причому, в Кремлі розуміють, що закликаючи на допомогу "царебожжя", потрібно буде віддати йому на пожирання частину еліти, яка десятиліттями вірно служила лідеру. А Кремль не готовий пускати кров своїм - поки! Час для "культурної революції" і російських хунвейбінів не прийшов. Але експеримент поставлений, і знайдено "обличчя" російського фундаменталізму - мініатюрна блондинка з величезними очима і ангельським голоском, в якому дзвенить метал. Проект "П" не викинули в сміття; його поклали в шухляду.

Зауважимо, що новий фундаменталізм здатний мутувати в лівому напрямку, більш підходящому для масовості. Поклонська раптом почала переживати за чесне використання казенних грошей! Це може сподобатися народу, котрий усе тугіше затягує пояс. Так що момент для Савонароли, подарованої нам Кримом, ще може настати і є сили, які скористаються ідеєю "очищення" всього і вся. Для чого? Для боротьби за перерозподіл влади і власності. Останнє робить проект "П" для нинішньої влади скоріше токсичним, ніж корисним.

Є сили, які скористаються ідеєю "очищення" всього і вся. Для чого? Для боротьби за перерозподіл влади і власності

Собчак стала іншим проектом. Неважливо, хоче вона висуватися в президенти, чи кремлівські технологи просто зробили її провокацією, зіштовхнувши під виборчий потяг. Саме обговорення Собчак у виборчому інтер'єрі - "піде-не піде" і "що це означає" - почало працювати, бо відволікає увагу від реального життя, ведучи його в порожнечу. Тема "Собчак" розважає, надаючи тухлій російській політиці відчуття бурлеску, поки Кремль не знайшов іншої розваги для трудящих. А заодно її поява на сцені встигла внести розбрат серед дисидентської публіки. Адже здорово!

Але невже кремлівські технологи вирішили перетворити президентські вибори в шоу? І Путін з цим погодиться? Якщо Кремль зважиться таким чином оживити плебісцит щодо продовження того, що є, то чому б не висунутися і Поклонську? А чим Ярова з Мізуліною гірші як аніматори? І всіх дам на ефір до Соловйова. Ефект водевілю з елементами буфонади, драми і жахів буде повним!

Мабуть, видихається уява кремлівських сценаристів. Ось і вирішили запросити на сцену дам, які повинні заповнити нестерпну паузу. Можна тільки гадати, в якому напрямку рушить сценарне мислення Кремля, коли сцена з дамами буде вичерпана. Хто нас буде далі розважати?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі