Олена Кононенко
Експерт із аграрних питань
25.09.2017

Чому Ряба стала "золотою" 

Підказка для Антимонопольного комітету

Держава мусить втрутитися в регулювання ринку курятини. За останні два місяці ціни на неї в Україні зросли майже на 30%. Нам розповідають про "об'єктивні причини" подорожчання, але не кажуть, хто за ними стоїть. Час назвати речі своїми іменами.

У роздрібних мережах ціни на куряче філе вже сягають 100 грн/кг. Найдешевша куряча гомілка в магазинах Києва коштує близько 46 грн/кг. Єдине "соціальне" м'ясо, яке було доступним більшості українців, помалу переходить у розряд "делікатесів". У чому причини?

Виробники пояснюють таке здорожчання підвищенням цін на комбікорми, газ, тепло і світло, а також зростанням зарплат працівників. Хоча головні причини варто шукати не в цьому.

Рівень споживання курячого м'яса перевищує біологічну норму

Одна з причин – підвищення попиту на курятину як відносно дешевий вид м'яса, що став домінувати в раціоні більшості зубожілих українців. Сьогодні в Україні, де мінімальна пенсія складає 1312 грн, а середня зарплата 6738 грн, всі інші види м'яса стають недоступними. Ціни на яловичину зросли до 130-140 грн за кг, на свинину – до 90-130 грн.

У результаті рівень споживання курятини перевищує біологічну норму. Замість рекомендованих Міністерством охорони здоров'я 16,6 кг м'яса птиці на душу населення на рік, очікується, що в 2017 році його споживання буде на рівні 24,8 кг на душу населення.

Однак українське виробництво може цілком задовольнити навіть такий високий попит. Відповідно до прогнозів Міністерства аграрної політики та продовольства, виробництво птиці цьогоріч становитиме 1,197 млн тонн – при попиті 1,055 млн тонн.

Зростання цін на м'ясну продукцію у світі спровокувало збільшення українського експорту

Інша справа, що зростання цін на м'ясну продукцію у світі спровокувало збільшення експорту української курятини. Лише за перше півріччя експорт становив 147,7 тис. тонн, що на 42% вище від показників минулого року. І це при тому, що обсяги виробництва залишилися близькими до аналогічного періоду минулого року – приблизно 590 тис. тонн м'яса птиці в забійній вазі.

Головною ж причиною зростання цін на курятину є монополізація цього ринку. Антимонопольний комітет України нарешті заявив про наміри з'ясувати причини зростання цін на курятину і наявність порушень законодавства про захист економічної конкуренції. Чиновники обіцяють шукати відповідь на питання: чи є тут змова великих агрохолдингів, що контролюють більшу частину ринку?

60% ринку припадає на групу компаній, одним із власників якої є радник президента

Антимонопольному комітету можна дати підказку – левова частка птахівництва зосереджена в руках кількох великих гравців. І це сталося не вчора. Близько 60% ринку припадає на групу компаній "Миронівський хлібопродукт", одним із власників якої є радник президента України Юрій Косюк.

Великі гравці активно використовують свої важелі впливу не тільки для перерозподілу бюджетних коштів, але й для повного ігнорування антимонопольної політики.

Подорожчання також відбувається, попри величезні дотації, які отримали найбільші компанії-гравці ринку курятини. Адже 809 млн грн – а це 42% з усіх виданих на агросектор дотаційних грошей! – опинилися не у малих чи середніх сільгоспвиробників, а в підприємства радника глави держави.

Олена Кононенко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі