Юля проти Юлі

Шизофренія і ринок землі

У парламент внесли законопроект Тимошенко Юлії Володимирівни, який вона подавала в далекому 2008 році. Закон про ринок землі. Тоді Юлія Володимирівна не була в опозиції, а значить в її промовах було трохи більше здорового глузду.Вона теж вважала, що мораторій це зло, а країні потрібен ринок землі. І її уряд вніс відповідний, хороший і правильний, законопроект. Ліберальний ринок. Загалом, свято. Законопроект дозволяв купувати паї у держави й у приватних власників, покупцями могли виступати юридичні та фізичні особи. Більш того, навіть юридичні особи зі стовідсотковим іноземним капіталом. Прийми цей закон український парламент 9 років тому і вже зараз Земля коштувала б набагато більше 1 тисячі доларів за гектар, а багато українських селяни жили б зовсім по іншому. Але цього не зробили В українському селі, як і раніше процвітає кріпацтво. Агрохолдинги віджимають селян, в країну так і не зайшли десятки мільярдів доларів інвестицій.

Коли Юлія Володимирівна була в опозиції, в її промовах було трохи більше здорового глузду

Чи не візьмуть і зараз. Ось Юлія Володимирівна точно проти. Проти Юлії Володимирівни. Таке буває. Особливо з віком. Її васали ось уже запевняють, що її Кабмін подав той законопроект сам по собі, а глава уряду не в курсі. Ми знаємо, так зазвичай з нею буває. То газовий контракт підпишеться сам по собі, то законопроект подадуть. Прямо, карма. Може, це тому, що Юлія Володимирівна демократичний лідер, який збирає навколо себе лідерів і дозволяє їм сперечатися з першою особою, поважаючи думку кожного і не застосовуючи волюнтаристських методів? Напевне, так. Інакше ж було б неможливо.

Якби законопроект про ринок землі прийняли 9 років тому, гектар української землі коштував би більше 1 тисячі доларів

Доля цього законопроекту, звичайно, ясна. Він ляже під сукно як і сотні інших важливих законів, до яких не доходять руки депутатів. "Не на часі". Вибори ж на носі. Не час для державних справ. Треба боротися за голоси людей, заляканих власною пропагандою. І плутати їх ще більше. Кричати на площах і телеекранах про те, що землю вивезуть ешелонами в Китай і Катар, лякати олігархами, які для чогось скуповуватимуть землю у людей за копійки, хоча вони і зараз нормально за копійки орендують цю землю у тих же людей.

І країна продовжуватиме жити в шизофренії. Коли треба жити добре, але робити нічого для цього не можна. Коли Юля проти Юлі. І коли всім це подобається.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі