США укріплюють фланги НАТО. А як же Україна?

Грузія стане наступним членом Північноатлантичного альянсу

Росія, яка "перекроїла міжнародні кордони за допомогою сили", має нести відповідальність за свої дії, - сказав віце-президент США Майк Пенс під час Мюнхенської конференції з безпеки в лютому цього року. У своїй промові він також наголосив, що США продовжуватимуть разом із Британією, Німеччиною і Канадою посилювати військову присутність на східному фланзі НАТО.

Тому, зовсім невипадковим був візит саме віце-президента США до Естонії, Грузії та Чорногорії 30 липня - 2 серпня 2017 року.

Так, у Таллінні Майк Пенс під час зустрічі з президентами Естонії, Латвії і Литви знов, як і в Мюнхені, підтвердив: Штати підтримуватимуть НАТО і налаштовані на безумовне виконання своїх зобов'язань. "Напад на одного з нас означатиме напад на всіх нас", - лаконічно і по суті наголосив він.

На зустрічі з пресою в Таллінні віце-президент США ще раз запевнив східноєвропейських партнерів у їхній підтримці з боку Сполучених Штатів: "Президент Трамп послав мене в Європу з дуже простим месседжем. А саме – "Америка понад усе" не означає "Америка наодинці". Моє послання країнам Балтії буде таким самим, як і під час візиту до Грузії та Чорногорії - наші східноєвропейські союзники, ми стоїмо з вами на одному боці заради свободи. Це велика честь, бути на вашому боці". Він також додав, що дестабілізуючі дії Росії в Україні, її підтримка режимів-порушників міжнародного права, все це є неприйнятним.

Віце-президент США Майк Пенс не випадково згадав рішення саміту НАТО 2008 року, що відкрило перспективи вступу до НАТО для Грузії і України

"Грузія для нас – стратегічний партнер. Ми підтримуємо вашу територіальну цілісність та ваше прагнення стати членом НАТО", - сказав Пенс, відкриваючи зустріч з прем'єр-міністром Грузії Гіоргі Квірікашвілі. І зовсім невипадково під час виступу перед учасниками військових навчань згадав рішення саміту НАТО 2008 року у Бухаресті, що відкрило перспективи вступу до НАТО для Грузії (і України).

Отже, вочевидь Грузія і є саме тою країною, яка стане наступним членом НАТО, якщо, звичайно, відповідатиме усім стандартам Альянсу.

Грузія стане наступним членом НАТО, якщо відповідатиме усім стандартам Альянсу

Візит високого американського гостя до Чорногорії, що нещодавно приєдналася до НАТО, обумовлювався його участю у саміті Адріатичної хартії. У ньому також взяли участь керівники Албанії, Боснії і Герцеговини, Косова, Македонії, Сербії, Словенії і Хорватії. Сам міжнародний захід вочевидь мав показати відданість США зміцненню усебічних зв'язків із країнами регіону, де традиційно присутні російські інтереси та неабиякий вплив.

США зміцнюють зв'язки з країнами регіону, де традиційно присутні російські інтереси

У цьому контексті, показово, що перебуваючи в Подгориці віце-президент США окремо заявив про підтримку Штатами послідовного зовнішньополітичного курсу Чорногорії – явний натяк на неприпустимість спроб Росії втручатися в політику Балканських країн.

Україна знов не згаяла можливості згаяти такий цінний час. І через три роки після початку збройної агресії Росії продовжує перебувати поза рамками гарантій НАТО

На жаль, на тлі викладеного вище можна констатувати, що Україна знов не згаяла можливості згаяти такий цінний час. І сьогодні, через більш ніж три роки після початку збройної агресії Росії, продовжує перебувати поза рамками гарантій НАТО. Ми ані на крок не наблизились до реальної інтеграції, попри вже традиційну участь Києва у спільних навчаннях і програмах та підготовку наших військових.

Адже, НАТО сьогодні – це, насамперед, визнані демократичні цінності та специфічна військова філософія. У її центрі - життя рядового військовослужбовця, а вже потім власне безпека і оборона.

Олег Бєлоколос, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі