Москві не вдалося поглумитися над Молдовою

"Свято" не вдалося

28 липня зірвали візит російського віце-прем'єра Дмитра Рогозіна в Молдову. Оскільки Румунія відмовилася пропускати у свій повітряний простір літак з політиком на борту. В Москві цю ситуацію іронічно порівнюють із розворотом лайнера колишнього російського прем'єр-міністра Євгенія Примакова в небі над Атлантикою. Примаков, один з ініціаторів повернення Росії до радянського реваншизму і антизахідної зовнішньої політики, наказав розвернути літак після того, як дізнався про початок операції НАТО проти режиму Слободана Мілошевича на Балканах. Божевільний маневр став одним із символів краху надій на зміни в Росії. Вже незабаром президент Борис Єльцин піде з політики, а чекіст Володимир Путін переможе чекіста Примакова в конкурсі на краще забезпечення інтересів ФСБ, пише віталій Портников для "Радіо Свобода".

Жінки та діти мали стати для Рогозіна живим щитом, за допомогою якого він збирався пробратися в Молдову і відзначити день окупанта

Але Примаков розвертав літак над Атлантикою за власним рішенням. А Рогозіну довелося повертатися додому після того, як Румунія заборонила рейсовому літаку з небажаним пасажиром на борту заходити в її повітряний простір для прольоту до сусідньої Молдови. Через Україну Рогозін, ясна річ, не літає. Раніше йому – незважаючи на перебування у списку санкцій Європейського союзу – вдавалося відвідувати країну, "куратором" якої він вважається в Кремлі. Але цього разу в Бухаресті вирішили не робити Рогозіну такого подарунка. І зрозуміло чому. Російський чиновник збирався з помпою відзначати в Бендерах 25-річчя фактичної окупації Придністров'я, названої, звичайно, "миротворчою операцією". У Румунії без зайвих слів погодилися з позицією уряду і парламенту Молдови, які розцінили це "свято" як глузування над суверенітетом країни і її територіальною цілісністю.

Танець під балалайку Рогозіна

Рогозін після повернення в Москву в нахабній формі погрожує керівництву Румунії помстою. При цьому, за прикладом свого начальника Володимира Путіна, прикривається турботою про жінок і дітей, пасажирів рейсового літака, життя яких нібито опинилися в небезпеці через рішення Бухареста. Думка про те, що не потрібно лізти в салони пасажирських лайнерів, коли перебуваєш під санкціями, навіть не з'явилася в Рогозіна в голові. Жінки та діти, ймовірно, мали стати для соратника Путіна живим щитом, за допомогою якого він збирався пробратися в Молдову і відзначити день окупанта. Просто цього разу не вийшло.

Президент Молдови пригрозив власній країні масовими протестами

Сумно, що на боці окупанта виявився чинний президент Молдови. Саме Ігор Додон запросив Рогозіна до Молдови і збирався разом з ним їхати до Придністров'я та обніматися на сумнівному святі з главою окупаційної адміністрації Вадимом Красносельським. Після того, як антидержавний план Додона зірвали спільними зусиллями Молдови і Румунії, президент пригрозив власній країні масовими протестами та пообіцяв поїхати в Бендери вже без Рогозіна. І це при тому, що Красносельський ясно дав зрозуміти, що ні про яке відновлення територіальної цілісності Молдови мови бути не може.

Але коли два президенти – легітимний і маріонетковий – разом танцюють під балалайку Рогозіна, російському чиновнику можна навіть не прилітати. Танець відбудеться за будь-якої погоди.

Copyright © 2017 RFE / RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі