Я маю "Мрію", або Україна Ілона Маска

Наше місце на світовому ринку - в одному ряду зі США, країнами Західної Європи та Японією

Ілон Маск назвав ракети "Південмашу" найкращими у світі після його "Фалкона". На секунду серце сповнилось гордості за свою країну, але натомість закипіла здорова злість. Адже Маск говорив про розробки 40-річної давнини, трохи модернізовані 20 років тому – і навіть при тому вони другі у світі! Уявляєте, яке б місце у космічній індустрії ми б посідали, якби останні два десятиріччя не проїдали старі наробки, а розвивались хоча б паралельно з корпораціями Ілона Маска? Хто б тоді був на першому місці, і хто б готувався першим колонізувати Марс?

Натомість з вікна мого робочого кабінету видно нескінченну череду кораблів. Ближче до мене ті, які йдуть до\з порту Одеса, а далі, у бік горизонту - ті, що тримають курс до\з порту Південний.

У напрямку берега йдуть завантажені "по саме не можу" контейнеровози та порожні рудовози з лісовозами. Назад у море контейнеровози йдуть порожняком, вистрибуючи з води ледь не по гвинти, а рудовози з лісовозами повзуть завантажені, зариваючись носом у хвилі, поряд з такими ж перевантаженими зерновозами - "Панамаксами".

Нас перетворили на сировинну країну, яка поставляє на світовий ринок зерно, ліс та руду, трубопрокат, чорний метал

Нас перетворили на сировинну країну, яка поставляє на світовий ринок або необроблену сировину (зерно, ліс та руду), або продукт первинної обробки (трубопрокат, чорний метал). Натомість купуємо ми готові вироби з високою доданою вартістю. Типова економіка країни "третього світу", сировинного придатку до індустріальних та постіндустріальних країн.

Ми бачили таке у різних "нігеріях", включно з сусідньою "Нігерією в снігах". І нехай нас не тішить, що російська нафта - ресурс невідновний, а наше зерно наростає кожен рік (і то, поки грунт не виснажиться). У політичному сенсі наш хліб та російська нафта - повні аналоги, це той самий сировинний "базіс", який відтворює цілком собі за Марксом одну й ту саму політичну "надбудову".

Єдиною можливою політичною надбудовою для сировинної економіки є феодалізм

Єдиною можливою політичною надбудовою для сировинної економіки є феодалізм. У феодалізму багато інваріантів - є абсолютна східна монархія "а-ля" Назарбаєв чи Алієви, є "наполеонівська диктатура" Лукашенки та Путіна, є "рівновага феодальних кланів" в стилі Кучми, Ющенка та Порошенка. Але у кожному випадку це феодалізм, і поки економіка залишається сировинною - нічого іншого в країні збудувати неможливо.

Втім, зв'язок тут не однобічний. Я народився в країні, яка тоді ще була колонією Московії, але навіть як колонія посідала місця у світових рейтингах індустріального виробництва. Моя країна належить до всього лиш десятка країн світу, які мають повний цикл виробництва літаків. В моїй країні підняли в небо "Руслана" та "Мрію". Моя країна була в десятці світового океанського рибальства, і це повністю забезпечували українські судноверфі. Моя країна ще десяток років тому посідала третє (!) місце у світі за кількістю запусків супутників. Перелік можна продовжувати.

Моя країна належить до всього лиш десятка країн світу, які мають повний цикл виробництва літаків. В моїй країні підняли в небо "Руслана" та "Мрію"

Моя країна заплатила за індустріалізацію найдорожчу платню з усіх народів світу – нас індустріалізував Сталін, ціною життів мільйонів виморених голодом українських селян, ціною праці мільйонів безкоштовних рабів ГУЛАГу, від рядових шахтарів до ув'язнених головконструкторів у "шарашках". Моєму поколінню онуків жертв великого терору та індустріалізації дісталось у спадок від замордованих предків величезне господарство, на рівні найбільш розвинутих країн сучасного світу. Але ми не зберегли свою "Мрію", ми дали ошукати себе і звести до "аграрної наддержави".

Прийшовши до влади у індустріальній країні, вчорашні парторги та комсомольці із "нової еліти" 90-х отримали можливість вибору вектору розвитку. І вони обрали, чітко та недвозначно: ніякого "постіндастріалу", ніяких інвестицій у нові технології і навіть у підтримку та оновлення основних фондів, тільки жорсткий "дерибан" найбільш просто здобуваних природніх ресурсів. І побудова відповідної до цієї моделі феодальної псевдоеліти - олігархії. Нас цілком свідомо зіштовхнули у феодалізм зі стадії "зародкової", яка лише намітилась після десятиліть тоталітаризму, але все ж таки "живої" демократії. І з індустріальної країни у сировинну ми також перетворилися за свідомим задумом цілком конкретних персонажів.

Порівняйте списки приватизованих підприємств та підприємств, які мертвим грузом висять на держбюджеті. "Нові феодали" радісно розхапали всі видобувні підприємства, і підприємства самого першого циклу обробки сировини, - і майже не зачепили більш-менше складні виробництва. Індустрія вимагає оновлення фондів та технологій, постійних інвестицій, ризиків в умовах жорсткоє конкуренції. Так, у підсумку прибуток буде набагато вищий (закон доданої вартості ніхто не відміняв), але навіщо чекати цього не швидкого та негарантованого "у висліді"? На життя самих олігархів, їхніх дітей, онуків, і навіть дітей та онуків їхніх останніх "шісток", цілком вистачить легкого надприбутку на примітивному дерибані "дарів природи". А індустрію нехай утримують зі своєї кишені рядові лохи - платники податків. Апофеозом такого підходу була відносно нещодавня спроба підготувати приватизацію рухомого складу "Укрзалізниці", при цьому залишивши на шиї платників податків рельси, станції та іншу "збиткову" інфраструктуру.

А далі пішло те, що у теорії систем називають "процес із позитивним зворотнім зв'язком", чи, якщо по-простому - процес, що підсилює сам себе. Чим більше колапсувало індустрільне виробництво, тим глибше ми провалювалися в олігархічний феодалізм.А з кожною політичною перемогою "нових феодалів" підсилювався колапс промислового виробництва. Поки ми не розірвемо це замкнене коло, олігархія залишиться непереможною, скільки б разів ми не виходили на Майдан. Закони політекономії неможливо надурити. Їх можна лише зрозуміти, вивчити та спробувати використати.

Щоб злітали у небо українські літаки, космічній ракети та супутники, щоб наша армія воювала високотехнологічною, зробленою на наших заводах, а по рейках бігали наші швидкісні потяги - необхідною умовою є повалення олігархічного ладу

Конфлікт, що почався на Майдані у 2013, і який досі не знайшов свого вирішення, цілком вписується в анали політекономії. Барикади посеред Києва розділяли феодальний Печерськ з його "княжими палатами", "новим дворянством" і "княжою дружиною" - "Беркутом", від світу "свіженародженої буржуазії", представленої пістрявою сумішшю студентів, професорів, "торгового люду" із середнього, не олігархічного бізнесу, сучасних "вільних ремісників" - айтішніків, і прочая, і прочая. Не рідкістю були на барикадах і "релікти індустрільної епохи" - вимираючі інженери, і це також не випадково.

Пора зрозуміти: якщо ми хочемо реальної демократії, а не влади феодальних кланів, "розборки" між якими за право красти наші податки, мас-медіа, що належать цим же кланам, нам підносять як "політичну боротьбу" та "демократичні вибори" - необхідно вирватися із мороку сировинної економіки, пройти шлях ре-індустріалізації, відновлюючи ті виробництва, які ще можливо відновити, і через фазу розвинутої індустріальної економіки (політичною надбудовою якої є реальна багатопартійна парламентська демократія, поєднана з сильною незалежною судовою системою) перейти до пост-індустріального суспільства (політична надбудова якого ще тільки формується навіть у західному світі, і включає у себе багато елементів прямої демократії, децентралізації та самоврядування громад, та складні механізми одночасної гарантії прав більшості, меншин та окремих індивідуумів).

І в той же час - якщо ми хочемо, що знову злітали у небо українські літаки, космічній ракети та супутники, щоб наша армія воювала високотехнологічною зброєю останнього покоління, зробленою на наших заводах, а по рейках бігали наші швидкісні потяги - необхідною умовою для цього є повалення олігархічного ладу.

Скептики можуть зауважити, що "потяг пішов", і нам вже ніколи не наздогнати в індустрії Китай або Південну Корею, а єдине для нас місце у системі світового глобалізованного ринку - це роль "аграрної наддержави". Погоджуюсь із цим лише частково - у частині товарів масового вжитку. Нам дійсно ніколи не наздогнати "азіатських тигрів" у ролі виробників масового дешевого одягу, телевізорів, автомобілів - історично не та культура праці, не та оплата праці кваліфікованого персоналу і так далі. Власне, спроби розвитку вітчизняного автопрому, який за двадцять років так і не дав жодного конкурентноспроможного продукту, і тримається "на плаву" виключно антиринковими та шкідливими для кінцевого користувача державними протекціоністськими методами, дуже показові.

Але ж це лише частина правди. В той самий час антонівські літаки ще й досі найкращі у світі по співвідношенню "ціна-якість", а у класі важких вантажних літаків до сих пір не мають аналогів - ані "Руслана", ані "Мрію" ніхто крім нас не створив. Всі спроби Росії та Китаю скопіювати гвинтокрильні мотори "Мотор-Січі" та налагодити своє виробництво так ні до чого й не призвели, крім великовузлової збірки наших же українських виробів. "Південмаш" зараз переживає далеко не найкращі часи, але деякі тамтешні технології досі не змогли перевершити навіть американські конкуренти – повірте Маску.Українські керовані снаряди та ПТУРи на одне покоління відстали від останніх розробок НАТО, але при тому дешевші на порядок величин, тобто цілком конкурентоздатні. І цей список можна продовжувати.

Наше місце на світовому ринку - не в конкуренції с Китаєм та Корєю, а в одному ряду з США, країнами Західної Європи та Японією.

Це місце виробника не масових, але високотехнологічних іноваційних продуктів з високою додатковою вартістю. Під керівництвом феодалів ми стрімко втрачаємо конкурентні переваги, але заняти вказане місце у глобальному ринку "з нуля" настільки складно, що поки що для нас ще залишається досить велика шпарина. Якщо, звичайно, наша ре-індустріалізація почнеться у найближчий час. Час працює не на нас, наш "стартовий капітал" у вигляді свого часу дуже "просунутих" заводів і КБ стрімко зношується та виходить із ладу, технології застарівають, а конкуренти поступово займають на ринку навіть ті ніші, у яких ми були ще вчора унікальними "природніми монополістами". "Вікно можливостей" для старту ре-індустріалізації України буде прочинене ще від 3 до 5 наступних років.

"Вікно можливостей" для старту ре-індустріалізації України буде прочинене ще від 3 до 5 наступних років

Як тільки почнемо ре-індустріалізацію - після перших же поштовхів відродження складних виробництв автоматично запуститься процес зі зворотнім зв'язком, який призведе до трансформації аграрно-феодального суспільства у сучасну розвинену демократію. "Антонов", "Мотор Січ" та "Південмаш" - це вершини довгого технологічного ланцюжка, в основі якого - багато малих та середніх підприємств - виробників комплектуючих.

У СРСР ця ніша була зайнята неповороткими держпідприємствами, які були знищені під час шулерської приватизації 1990-х років. У сучасному світі це сфера приватного бізнесу, при чому сфера не великих корпорацій (вони - у кінці "харчовогого ланцюга", там, где вже збирають готові авіалайнери та ракети), а невеликих приватних компаній, які починаються з "гаражних" технологічних старт-апів, що конкурують між собою за ринки збуту та забезпечують добре оплачуваною роботою тисячі висококваліфікованих працівників - той самий середній клас, на якому тримається сучасна демократія.

До речі, закріпившись спочатку за рахунок поставок комплектуючих для наших "антонових" та "моторсічей", такі українські підприємства можуть надалі вбудуватися і у технологічні ланцюжки "Аеробусів", "Боїнгів" та інших західних корпорацій. У сусідній Польщі, яка на старті мала незрівнянно гірші технології, ніж Україна, саме такий шлях у процесі конкуренції постачальників для європейских компаній призвів до економічного зростання у останні десятиліття. Поява пулу конкуруючих технологічний компаній та ринку кваліфікованої праці автоматично призводить до розвитку вищої та середньої освіти, науки та інших "надбудов", серед яких рано чи пізно виникають культура і політичні інститути, відповідні запитам освіченого сучасного суспільства. А там вже й до пост-індастріала один раз мишкою клікнути.

Де ж взяти гроші на перший поштовх ре-індустріалізації?

Там же, де більшовики брали на страшну індустріалізацію 1930-х - шляхом перерозподілу суспільного капіталу. Тільки тоді для створення промислових монстрів-гігантів і пула пролетарів, готових працювати за миску каші, держава грабувала й морила голодом небагаточислений аграрний середній клас - "куркулів", а коли він закінчився - вижимала останнє із вкінець уже зубожілого народу, і зосередила практично весь капітал населення радянської імперії у руках тодішніх "нових феодалів" - державної компартійної бюрократії. У сучасній Україні великий процент національного капіталу зосереджений у руках вихідців із тої самої радянської партбюрократії - кількох надбагатих феодальних кланів, причому зосереджений, м'яко кажучи, не зовсім правовим шляхом.

Суспільство має повне право повернути собі хоча б частину вкраденого корумпованими олігархічними фінансово-промисловими групами, і реінвестувати повернуте у відродження виробництва та відновлення промислового потенціалу нації. А далі - пошук ніш в глобальній світовій економіці, сувора конкуренція та інші складні процеси, що призводять до прогресу та розвитку.

Залишилася "дрібничка" - забрати у олігархічних кланів владу і розумно розпорядитися повернутою власністю

Залишилася "дрібничка" - забрати у олігархічних кланів владу і розумно розпорядитися повернутою власністю. Проста зміна одних феодальних фізіономій на інші, трохи симпатичніші - це не революція, а всього лиш черговий бунт.

Революція, що почалася у 2013 році, переможе лише тоді, коли середній клас , який її розпочав, сам, своїми руками візьме політичну владу - і відразу використає її для зміни "правил гри", у тому числі і для модернізації економічної системи країни.

Наш шлях від "пшеничної Нігерії" до справжньої європейської країни лежить через тріаду "буржуазна революція - ре-індустріалізація - розвинена демократія". Шлях дуже складний, але іншого немає - точніше, всі інші шляхи ведуть до остаточної та повної "нігерії", яка назавжди залишилася у "третьому світі" замість "першого". Вірю, що наше місце все ж таки у першому світі, пост-індустріальному та демократичному. Але за це місце ще доведеться повоювати – як за наше місце на марсіанському кораблі Ілона Маска.

І так, перефразуючи Кінга, "я маю "Мрію"!

Передруковується з дозволу видання "Обозреватель"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі