Чим Москва спокушає Трампа

Трамп зустрічається з Порошенком перш, ніж з Путіним

Це хороший знак для України, що з президентом Порошенко Трамп зустрічається раніше, ніж з президентом Путіним. Попри всю піврічну істерику Москви, що ось-ось два великих людини зустрінуться і поділять світ.

Пам'ятайте, весь час говорили, що це станеться в Рейк'явіку, в Словенії, ще десь в Європі під час поїздки Трампа на саміт НАТО. Що якась зустріч очікується на саміті G-20 в Гамбурзі. Пам'ятайте, як на такому ж саміті Путін зустрічався з Обамою - десь там, в коридорі біля туалету.

Пам'ятайте, як на такому ж саміті Путін зустрічався з Обамою - десь там, в коридорі біля туалету

Звичайно, зустріч Порошенко і Трампа - це приємно для України, але не варто розслаблятися. Візит відбувається в складний і делікатний момент для української дипломатії, коли Трамп і Тіллерсон знову несподівано вдарилися в путінофільство. А недавно були ж різкі заяви Тіллерсона під час його візиту в Москву й в інших випадках про те, що санкції не будуть ослаблені, поки Росія не припинить агресію в Україні.

А зараз почалися пісні про російсько-американську співпрацю і форматі вирішення проблем України. Тіллерсон знову зробив кілька дивних заяв, які змушують згадати, за що він носить російські ордена. Їх Путін йому особисто повісив. І має спільні нафтові заводики з Сечіним. По-перше, він виступив в Сенаті проти нового пакету антиросійських санкцій, який прийняли переважною більшістю. До речі, це теж дуже хороший знак для України. Тіллерсон сказав, що "ці санкції завадять нам налагоджувати конструктивні відносини з росіянами". А зараз самі росіяни, цитую його фразу, яку можна пояснити клінічним ідіотизмом і повною заангажованістю, попросили в нас допомогти у вирішенні питання України.

Про що просять ці самі росіяни - досить добре відомо. З московських та американських джерел були витоки, що мінський процес зайшов у глухий кут. Ні Росія не виконує свої умови, ні Україна не готова. І давайте досягнемо якихось часткових успіхів і в значній мірі ослабимо і знімемо санкції.

План Москви такий: спокусити Трампа і Тіллерсона, а якщо вони пов'язані якимось компроматом, то їх і спокушати не треба

Очевидно, що план Москви такий: спокусити Трампа і Тіллерсона, а якщо вони пов'язані якимось компроматом, то їх і спокушати не треба. Просто треба рекомендувати укласти якусь угоду. Росія робить якісь часткові кроки на Донбасі. Хоча вона хоч завтра може зупинити перестрілки, адже все це йде з її боку. Так ось Росія зупиняє перестрілки, виводить якусь частину важкої зброї, але нічого не змінює в повному контролі на цих територіях. І під цю справу росіяни та американці на спільних переговорах запропонують скасування найбільш болючих санкції. Таку аферу зараз хоче провернути Москва і спокушає на це Трампа. Це абсолютно точно.

Але навряд чи у Трампа це пройде при такому настрої Сенату. Звичайно, не моя справа щось рекомендувати української дипломатії, але як спостерігачеві мені здається, що Порошенко в скрутному становищі. Він - гість Трампа, президента великої держави. Звичайно, він повинен проявити повагу до приймаючої сторони. Але в той же час йому треба знайти форму і час висловити абсолютно чітко, що Україна категорично проти якихось угод за її спиною. При всіх недоліках Нормандського процесу, якісь російсько-американські угоди, перед результатом яких Україна буде поставлена, потрібно ввічливо і твердо сказати, що вони будуть неприйнятні і відкинуті з самого початку. Тим більше, що переговірником з російської сторони намічається військовий злочинець Сурков. Не знаю, чому до цих пір українська прокуратура не відкрила на нього ніякого діла. Матеріалу там більше, ніж достатньо. І про організацію війни, про диверсії і вбивствах.

Розумієте, військовий злочинець Сурков з російської сторони і якийсь агент Кремля, типу Флінта, Манафорта з американської, обговорюватимуть долю України. Це вже було. Це було на фінському острові, де зустрічався агент Грем, що знаходиться на утриманні Москви років 10 з американської сторони і колишній керівник (а колишніх тут не буває) зовнішньої розвідки Трубніков з російської. Повторення таких фокусів, мені здається, Україні абсолютно не потрібно.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі