Хочу сказати Валерії Гонтаревій спасибі

Глава Нацбанку передала президенту заяву про відставку

Валерія Гонтарква йде. І це погана новина. Тому що йде людина, яка далі інших просунулася на шляху реформування в Україні. Національний банк стартував раніше за всіх. В липні 2014 року. І зробив більше за всіх. Як на шляху реформування самого себе, так і щодо реформування сектора.

Валерія Гонтарева йде. На тлі загальної ненависті. Її будуть обсипати прокльонами. Це доля всіх знакових реформаторів. Їх не люблять. У всьому світі у всі часи: якщо ти спробував змінити систему, то ти зіпсував життя дуже багатьом людям. Ти позбавив доходів тих, хто вигравали в минулому від не правильної системи. І вони будуть із тобою боротися і мстити. Найняті ними журналісти будуть поливати тебе брудом, найняті ними активісти будуть приходити до тебе під вікна. А люди будуть вірити.

Люди, що ненавидять олігархів, будуть дивитися телеканали олігархів і вірити в те, що говорять на замовлення олігархів.

Люди запам'ятають курс гривні. І будуть звинувачувати в ньому керівництво Нацбанку. Не розуміючи, що змінити нічого не можна було. Запитайте про це Центральний Банк Росії, у якого були в запасі резерви на 400 млрд дол. І які не зупинили девальвацію рубля. А люди запам'ятають банкрутство банків. І чомусь приходять з мітингами під НБУ, а не в офіси власників банків, які вкрали гроші.

Але є група людей. Їх трохи. І вони розуміють. МВФ, Світовий Банк, міжнародні інвестори, банкіри в Україні. Вони всі аплодують Валерії Гонтаревій. І будуть приводити реформу НБУ як приклад.

Гонтарева виявилася майже єдиною людиною в Україні, у якої одночасно є мізки і яйця

Гонтарева виявилася майже єдиною людиною в Україні, у якого одночасно є мізки і яйця. І лише деякі люди розуміють, з якою купою проблем зіткнувся НБУ. І яке велике діло Нацбанк зробив. Мавр зробив свою справу, Мавр може йти.

Хоча дуже б хотілося, щоб Нацбанк продовжив і завершив лібералізацію ринку, показавши, що жорсткі адміністративні заходи не були його ідеологією, а були лише вимушеним заходом. Але ця робота дістанеться вже іншому. А Гонтарева йде. Реформаторів залишається все менше. Тепер їх можна перерахувати на пальцях. Коболєв і його команда, Данилюк, Уляна Супрун, Макс Нефьодов. Кожного з них атакують. З кожним борються. І нікого з них не підтримують люди. Не розуміючи, наскільки важливо для тих, хто попереду, відчувати підтримку. І наскільки демотивує нерозуміння.

Спасибі Валерії Гонтаревій за жорстку монетарну політику. Вона дозволила не впасти глибоко. Не стати Венесуелою

Я хочу сказати спасибі Валерії Гонтаревій. За жорстку монетарну політику. Саме така дозволила не впасти глибоко. Не стати Венесуелою. Спасибі за те, що всі побажання надрукувати гроші були відправлені в сміттєву корзину. За те, що поки вона була головною, не було шансів у людей, які просували ідею дати кредит під потрібну ставку потрібним людям.

Я хочу сказати спасибі за те, що була завершена вакханалія з рефінансуванням. Так, ліквідність банків продовжували підтримувати. Так, частина цих грошей виходила за кордон. Але з моменту приходу Гонтаревої в Нацбанк обсяги рефінансування банків неухильно знижувалися.

Я хочу сказати спасибі Валерії Гонтаревій за Приватбанк. Якби не старання Нацбанку, піраміда імені Ігоря Коломойського продовжувала б працювати. Погрожуючи, рано чи пізно, поховати під собою весь банківський ринок. Гонтарева єдиною провела справжню деолігархізацію в країні, яка ненавидить олігархів. І отримала ще більше ненависті від людей.

Гонтарева провела справжню деолігархізацію в країні, яка ненавидить олігархів. І отримала ще більше ненависті від людей

Дякуємо за очищення банківської системи. Яка просто не могла б працювати по-людськи, якби в ній лишалася така велика кількість пилососів, банків-зомбі і просто контор для відмивання. Ці банки займалися не банківською діяльністю. І одночасно завищували депозитні ставки, витягуючи з ринку гроші простих українців, заманюючи їх високими ставками. І в підсумку ставки були високими. Як по депозитах, так і по кредитах. А гроші населення не працювали на економіку країни, а допомагали вирішити проблему окремим товаришам.

Я хочу сказати спасибі за те, що прозорість банківського сектора зросла в рази. І за те, що підвищилася відповідальність власників. За всі ті жорсткі зміни в регулюванні банківського сектору, які повинні унеможливити повторення банкопаду. Бо будуть лікувати хворобу в самому її зародку.

Я хочу сказати спасибі Валерії Гонтаревій за реформу Нацбанку. Ніде і ніхто в Україні так кардинально не реформував своє власне відомство. Краще зробити косметичний ремонт. Просто тому що так простіше. Та просто тому що тоді буде менше саботажу.

Дуже сподіваюся, що крісло голови НБУ займе пристойна людина. І професійна. Тому що дуже багато було зроблено. І надто легко все зіпсувати.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі