Після 200 років розлуки Україна повертається у Європу

Безвіз дасть новий імпульс українському відродженню в європейській цивілізації

6 квітня Європарламент проголосував за безвізовий режим в'їзду для громадян України. "За" - 521, "проти" - 75, утрималися – 36. Розподіл голосів показує ставлення європейців до того, що зараз відбувається і в самій Україні, і до російської агресії.

Попереду ще два утвердження в Раді Євросоюзу, підписи голови Європарламенту і голови Ради ЄС. Потім публікація остаточного рішення і ще 20 днів. Експерти прогнозують, що в червні-липні рішення набуде чинності.

Істеричні крики російських "експертів" з телевізора з приводу того, що безвізового режиму до Європи для України не буде ніколи, мали такий же стосунок до реальності, як прогнози тих же "експертів", що Україна загине влітку 2014-го. Потім - восени 2015-го, потім - у 2016-му. Ось зараз очікують результату передбачення ватажка ДНР, що Україна завалиться на початку травня 2017-го.

Безвіз — це символ повернення у Європу

Безвізовий режим, природно, не вирішить більшості проблем України. Не зупинить агресивну війну Росії і корупцію. Не наповнить бюджет. Але він створить важливі передумови для вирішення всіх цих проблем. Насамперед, це символ повернення в Європу, відчуття себе частиною великої європейської цивілізації.

Символи - важлива річ. У серці Росії, на Красній площі стоять два символи: Мавзолей і Лобне місце. Перший символ – єгипетських почестей мумії одного з найстрашніших катів в історії людства, другий – місце, де рубали голови.

У серці України стоїть колона, пам'ятник "Магдебурзькому праву". Споруджено в 1802 році в честь повернення Києву привілеїв цього права імператором Олександром Першим.

Середньовічне міське право, однією з найбільш відомих систем якого було магдебурзьке, - це один із стовпів європейської цивілізації, нарівні з автономією університетів, поділом влади і становленням незалежної судової влади. Багато поколінь містян, які вибирали собі міську владу та жили за своїми законами, сформували той соціальний тип європейського громадянина, який і став локомотивом перетворення Заходу на форпост світової цивілізації.

Символи - важлива річ. У серці Росії Мавзолей з мумією ката і Лобне місце, де рубали голови

Київ отримав привілеї магдебурзького права в 1494 році, у часи Великого князівства Литовського. До нього міське самоврядування було даровано Львову в 1356-му, Житомиру - 1444 році і ще низці українських міст. Імператриця Катерина Друга указом "Про приєднання Києва до Малоросії" від 1775 року позбавила Київ привілеїв. Після її смерті їх повернули, але не надовго. У 1831 році Микола Перший відібрав привілеї магдебурзького права у всіх міст України, крім Києва, де вони зберігалися до 1835 року.

У 2014 році Україна почала повертатися в Європу після довгих років розлуки. У 2017-му, будемо сподіватися, це повернення отримає ще один імпульс. Народ України цього заслужив. Мої вітання!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі