Протести в Білорусі. Як реагувати Україні?

Вже декілька тижнів в Білорусі тривають масові протести населення

Їхньою безпосередньою причиною став безпрецедентний у світовій практиці і сумно відомий декрет президента Олександра Лукашенка про так званих "дармоїдів". Він викликав справедливу і гнівну хвилю обурення пересічних білорусів. Однак, навколо цих подій вже починає формуватися й певна специфічна міжнародна ситуація.

Так, здається, що події в Білорусі нещодавно привернули увагу провідних західних медіа ще й тому, що послаблення або крах тамтешнього режиму неодмінно вплине на довгострокові інтереси Росії і в цій країні, і в регіоні в цілому.

Поки що реакція офіційної російської сторони на ситуацію в Білорусі доволі нейтральна. Однак очевидно, що за її розвитком уважно слідкують у Кремлі. Адже, Москва і Мінськ пов'язані багатьма двосторонніми угодами, у тому числі в рамках Союзної держави Росії і Білорусі, Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), Євразійського економічного співтовариства тощо.

Українському громадянському суспільству слід зміцнювати і розширювати контакти з опозиційними білоруськими колами

Безсумнівно й нам слід не лише спостерігати, але й добре розуміти, що саме відбувається в цій надзвичайно важливій для нас сусідній країні.

На жаль, серйозним прорахунком української влади залишається відсутність власного інформаційного впливу на населення Білорусі, що вже довгий час знаходиться під потужним пропагандистським гіпнозом Москви.

Тому, українському громадянському суспільству слід зміцнювати і розширювати контакти саме з опозиційними білоруськими колами.

Олег Бєлоколос, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі