Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
30.01.2017
1

Як Порошенку і Трампу стати стратегічними партнерами

Американський президент може багато чому повчитися в українського

Хоча Дональд Трамп тільки-но став президентом США, багато американців уже гадають, чи він залишиться на своїй посаді цілий строк, чи буде змушений піти у відставку раніше. Така ж проблема може спіткати і Порошенка, адже його впевненість у здатності досидіти на посаді президента до травня 2019 року стрімко слабне.

Різниця полягає в тому, що у США є віце-президент, який у разі відставки Трампа обійме його посаду (процедура імпічменту надзвичайно складна, і Річард Ніксон свого часу подав у відставку). В Україні немає віце-президента (Ігор Кононенко не рахується), і тому єдиним виходом для Порошенка – як і для Леоніда Кравчука у 1994 році – може стати призначення позачергових виборів. Як і Кравчук, Порошенко програє такі вибори.

Попри те, що українська влада почала стосунки з новим американських президентом не найкращим чином, у Порошенка є нагода вибудувати стратегічне партнерство з Трампом, яке зробить зближення з Росією не таким вже й важливим для Трампа. Тому в інтересах національної безпеки України хочу дати президентові Порошенку кілька порад щодо того, як зробити президента Трампа своїм стратегічним союзником.

Трамп і Порошенко мають спільну проблему в низькому рівні суспільної довіри (44% американців не схвалюють діяльність Трампа і тільки 36% - схвалюють). Трамп починає свою президентську каденцію з найнижчим рівнем підтримки серед усіх президентів США протягом останніх сорока років. Лише 36% вважають Трампа чесним, тоді як 56% – ні. Приблизно так само українці оцінюють Порошенка. 54% переконані, що у Трампа "більше конфлікту інтересів, ніж у будь-якого іншого політика" – знову ж таки, подібно до того, як українці сприймають Порошенка.

Порошенко може запропонувати Трампу політичних технологів і піарників, які застосують темні сили "політичних технологій", розроблених в СРСР та посткомуністичному євразійському просторі, в американських реаліях. З його захопленням Путіним Трамп приязно сприйме оточення євразійських політичних технологів, які запропонують випробувані методи боротьби з опонентами і забезпечення потрібних електоральних результатів. Люди Порошенка зможуть навчити Трампа купувати соціологічні опитування, які свідчитимуть, що новий президент є найпопулярнішим політиком країни. Одержимому рейтингами і цифрами Трампу це буде до душі.

Політичні технологи Порошенка покажуть Трампу, як слід учити журналістів писати "джинсу" для американських ЗМІ. Популярність фейкових новин у соціальних мережах серед прихильників Трампа буде справжнім подарунком для українських політичних технологів, які довго відточували майстерність із продукування фейкових новин і тролів, що видають себе за онлайн-прихильників.

Знання телевізійного ринку Порошенком стане неоціненною допомогою для Трампа у придбанні власного каналу. Він зможе транслювати реаліті-шоу 24 години на добу. Як у Давньому Римі, Трамп триматиме малоосвічені маси громадян, що голосували за нього, щасливими - завдяки безперервному телевізійному цирку.

Трампу і Порошенку притаманна спільна риса нарцисизму. Не впевнений, що Порошенко зовсім не читає книжки, як Трамп, однак Петрові Олексійовичу варто запропонувати "українському Оксфорду" (Києво-Могилянській академії) нагородити Трампа званням почесного доктора. Ще одним способом задовольнити марнославство Трампа буде запропонувати українським академікам писати інтелектуальні праці для Трампа, щоб він потім зміг видавати їх за власні думки.

Головний стратег Трампа Стівен Беннон – білий американський націоналіст, що ненавидить сторонніх. Йому допомогла б домовленість Порошенка з олігархами, аби ті відправили йому фальшивого українського націоналіста Олега Ляшка. Ляшко дав би чудові поради щодо того, як говорити різну нісенітницю й робити безглузді витівки, а також став би цінним джерелом фейкових новин для Беннона.

Важливою сферою, в якій Порошенко може поділитися своїм досвідом, є контроль за кримінальними розслідуваннями. Порошенко переконаний, що вплив на генерального прокурора дозволяє йому контролювати інших олігархів, заробляти гроші, торгуючи протекцією, і в разі потреби погрожувати олігархам і політикам, якщо вони виходять з-під його покори. Тому Трамп може багато чому навчитись у Порошенка, аби успішно контролювати і використовувати власного генерального прокурора. Важливим у цьому контексті може стати порада Порошенка призначити генеральним прокурором людину без юридичної освіти - на зразок Юрія Луценка.

Оточенню Беннона і спічрайтерам Порошенка притаманна спільна риса провінціалізму. У той час як вони готують промови для своїх видатних лідерів, коли ті подорожують за кордон, самі вони практично ніколи не виїжджали зі своїх країн. Відповідно, важко зрозуміти, як вони можуть писати промови для закордонних візитів своїх начальників, не знаючи нічого про світ навколо них. Обмаль українських спічрайтерів знають англійську мову чи регулярно читають англомовну пресу або літературу. Навпаки, в оточенні Порошенка ненавидять "Kyiv Post" – єдину англомовну українську газету. Радники президентів Джорджа Буша-молодшого і Трампа також не знають навколишнього світу, ніколи там не були, дивляться американські новини, у яких нічого не йдеться про події за кордоном, і не володіють жодною іноземною мовою.

Лише третина американців схвалюють намір Трампа передати свій бізнес в управління свого сина, а не в сліпий траст. Трамп і Порошенко відмовились продавати свій бізнес, відколи стали президентами. Порошенко також може порадити Трампу – як один олігарх іншому олігарху – як обрати власного сина до Конгресу. Олексій Порошенко – депутат у складі Блоку Петра Порошенка.

"Сірий кардинал" Порошенка Ігор Кононенко, у свою чергу, може стати добрим наставником для радника Трампа, навчивши його улещувати, підкуповувати й шантажувати членів нижньої палати Конгресу, аби ті не йшли наперекір інтересам президента.

Порошенко так само може дати пораду щодо того, як тримати бізнес у країні, з якою ведеш війну. Його фабрика у російському Липецьку заробила 72 млн доларів дивідендів за три роки україно-російської війни. Якщо США і Мексика в'яжуться у війну, Порошенко зможе навчити Трампа, як продовжувати заробляти гроші від свого бізнесу в Мексиці.

Крім того, Порошенко може порадити Трампу, як отримувати доходи, продаючи країні, з якою воюєш (Мексиці), воду й електроенергію. Порошенко має багаторічний досвід продажу електроенергії в Крим, окупований Росією, яка, у свою чергу, за будь-якої нагоди намагається завадити Україні купувати газ. Якщо у Трампа виникнуть проблеми з індіанцями в Дакоті щодо запропонованого ним нафтопроводу, він може звернутись до Порошенка, який майстерно справляється з кримськими татарами.

Зрештою, Трамп може отримати неоціненний досвід від спілкування з Порошенком у питанні офшорів. Українські олігархи відточили майстерність з ухиляння від сплати податків до небачених висот. Порошенко може відкрити для Трампа цілий вільний від податкі світ, виступивши в ролі гіда на Кіпр і Віргінські острови – два найбільші іноземні інвестори України, а також Ліхтенштейн і Панаму.

У ці тяжкі для української економіки часи надання порад і консультацій закордонним політичним лідерам і олігархам може стати важливою статтею українського експорту. З часом вона може навіть перевершити важливість експорту зброї.

Тарас Кузьо, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі