До питання україно-ізраїльських відносин

У контексті нашого голосування в Радбезі ООН

Маленьке застереження: Нетаньяху - один зі спекулянтів, які часом пробують будь-яку критику влади Ізраїлю обзивати антисемітизмом і ледь не виправданням Голокосту. Так от: євреїв поважаю й глибоко шаную, як тих, що живуть в Ізраїлі, так і по всьому світу. І вони не винні, що іноді обирають собі паршиву владу. Тому прирівнювати Нетаньяху до всього єврейського народу - це так ніби судити про всіх українців за інтелектуальним рівнем Миколи Азарова (а обоє ж носії однакового статусу прем'р-міністра).

А тепер про "наших баранів", тобто про підтримку ізраїльською владою України. Адже у нас тут деякі специ-міжнародники та відставні дипломати плачуться: "Як негідник Клімкін посмів так вчинити з Ізраїлем, який стільки зробив для України". Тут тільки те, що лежить на поверхні й не потребує довгого пошуку.

1. Ізраїль не підтримав ключовий для України документ - резолюцію Генасамблеї ООН про територіальну цілісність України № 68/262, що була ухвалена 27 березня 2014 року.

2. Делегація Ізраїлю утрималась від приєднання до співавторів ініційованої Україною резолюції 26-ї сесії Ради ООН з прав людини "Співпраця та допомога Україні в галузі прав людини" у червні 2014 року.

3. У березні 2015-го Ізраїль не підтримав Спільну заяву від імені 41 країни (в тому числі всіх країн ЄС) щодо ситуації з правами людини в Криму, яка була виголошена 21 березня 2016 року в рамках роботи 31-ї сесії Ради ООН з прав людини.

4. У інтерактивних діалогах з обговорення представлених Управлінням Верховного комісара ООН із прав людини висновків його 11-16 доповідей щодо правозахисної ситуації в Україні (відбулися 29 вересня та 9 грудня торік, 22 березня, 29 червня, 27 вересня та 12 грудня 2016 року) делегація Ізраїлю участі не брала і таким чином відмовилася від підтримки української позиції.

5. Під час просування Україною резолюцій "Роль превенції у заохоченні та захисті прав людини" в ході 24-ї та 33-ї сесій РПЛ Ізраїль не виявив готовності приєднатися до кола їх співавторів.

6. Делегація Ізраїлю відмовилася стати співавтором резолюції ГА ООН щодо "Ситуації з правами людини в Криму".

Це при тому, що делегація України на прохання Ізраїлю утримується від участі в обговоренні пункту 7 порядку денного РПЛ "Ситуація у галузі прав людини в Палестині та на інших окупованих арабських територіях", у рамках якого Ізраїль традиційно жорстко критикують. Під час попереднього членства України в Радбезі наша делегація утримувалася під час голосування за резолюції, які стосувалися ізраїльсько-палестинського конфлікту й були невигідні Ізраїлю.

7. Україна визнала трагедію Голокосту актом геноциду єврейського народу. Натомість Ізраїль проігнорував усі зустрічні прохання української сторони й не визнав Голодомор геноцидом українців. За дорученням глави ізраїльського уряду Біньяміна Нетаньяху в листопаді цьогоріч із порядку денного роботи Кнесету Ізраїлю це питання зняли.

8. Уряд Ізраїлю, йдучи на зустріч проханням РФ, заблокував постачання нашій державі ізраїльських безпілотників.

Співпраця в сфері оборони та озброєнь заблокована ізраїльською стороною

9. Українська сторона протягом останніх трьох років не отримує від уряду Ізраїлю відповіді на пропозицію провести чергове п'яте засідання двосторонньої Комісії з військово-технічного співробітництва. Співпраця в сфері оборони та озброєнь заблокована ізраїльською стороною.

10. Ганебний антиукраїнський виступ президента Ізраїлю у Верховній Раді України під час спеціальних парламентських слухань на тему "75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність" обурив громадськість. Він звинуватив українців у масових вбивствах і переслідуванні євреїв під час Другої світової війни, що діаметрально протилежно тезам виступу президента Петра Порошенка в Кнесеті.

11. Різко погіршилося ставлення до українських громадян у пунктах пропуску, особливо в аеропорту ім. Бен-Гуріона. Зростає число відмов у в'їзді та хамство ізраїльських чиновників. Це явно контрастує з демонстративно доброзичливим ставленням до приїжджих із Росії.

12. Україні незмінно відмовляють у всіх запитах про екстрадицію або просто їх ігнорують. Зокрема, щодо екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького.

13. Ізраїльські компетентні органи провадять щодо України практику торгівельно-санітарних воєн за методикою РФ. Наприклад, безпідставно заборонено експорт яєць під приводом наявності бактерії сальмонели. Після спростування незалежними експертизами звинувачень та запрошення ізраїльських спеціалістів для перевірки ситуації на місці й відновлення торгівлі, ізраїльські чиновники перестали відповідати на звернення української сторони.

Україні незмінно відмовляють у всіх запитах про екстрадицію

14. У лютому 2016 року територію окупованого Криму з порушенням вимог чинного законодавства України відвідав депутат Кнесету Яаков Маргі від релігійної партії "ШАС", що входить до правлячої коаліції. Вів переговори з окупаційною владою. Окрім цього протягом останніх двох років фіксувалися регулярні візити представників ізраїльського бізнесу до Криму.

16. У вигляді одностороннього демаршу Нетаньягу скасував візит прем'єр-міністра України до цієї країни в кінці грудня цьогоріч як відповідь на реалізацію суверенного права України в Радбезі ООН.

17. Це вже більш оціночне, але все ж: уряд Ізраїлю й сам Нетаньяху постійно демонструють свою симпатію та запопадливе ставлення щодо Росії, навіть без взаємності.

Що маємо в позитиві:

1. Ізраїльська делегація підтримала резолюцію Генасамблею ООН щодо "Ситуації з правами людини в Криму" 19 грудня. Голосів і так було більше, ніж досить, але ми вдячні за підтримку кожній країні, а Ізраїлю подяку висловлювали спеціально на високому рівні.

Ніби все...

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі