Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
26.09.2016
3

Hесерйозна війна України

Більшість українців вважає, що їхня країна знаходиться у стані війни з Росією. Однак президент Порошенко продовжує називати конфлікт на Донбасі антитерористичною операцією

Керівник делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Ар'єв заявив, що після прийняття Верховною Радою заяви про визнання нелегітимними виборів до Держдуми РФ і її новообраного скликання через голосування в тимчасово окупованому Криму будь-який прийнятий російським парламентом документ не буде визнаватися і сприйматися українською стороною.

"Ми зараз підходимо до моменту, коли будь-яке власне законодавство Російської Федерації з теоретичної точки зору не визнаватиметься жодним чином на території України і не сприйматиметься в Україні", – сказав він.

Того ж тижня міністр закордонних справ України Павло Клімкін виступив категорично проти головування Російської Федерації в СНД та заявив, що чекає офіційних роз'яснень від виконкому СНД у зв'язку із блокуванням роботи представника України у засіданні Ради глав держав Співдружності.

"Росія не може головувати в СНД до повного відновлення Україною суверенітету над тимчасово окупованими територіями АР Крим і міста Севастополь; повного виконання Росією Мінських угод у частині виведення з окремих районів Донецької і Луганської областей всіх незаконних збройних формувань, що управляються, контролюються і фінансуються з Москви, а також їхньої військової техніки й озброєння; звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних громадян України; відновлення конституційного ладу і правопорядку на всій території Донецької та Луганської областей; відновлення контролю уряду України над тимчасово неконтрольованою ділянкою українсько-російського державного кордону".

Ці дві заяви яскраво демонструють суперечливий і безладний характер поведінки президента і головнокомандувача Петра Порошенка щодо врегулювання українсько-російського конфлікту. Чому?

Українські лідери разом з урядами європейських і північноамериканських держав погодились робити вигляд, що між Україною і Росією немає війни

Бо українські лідери разом з урядами європейських і північноамериканських держав погодились робити вигляд, що між Україною і Росією немає війни. Це влаштовує українських політичних лідерів і олігархів, які продовжують вести бізнес із Росією і не намагаються мобілізувати власну країну заради перемоги. Бізнесові й особисті інтереси (зокрема Дмитра Фірташа у Криму та Порошенка - в Росії) знову беруть гору над національними.

Як засвідчила стаття в журналі "Український тиждень" від 9 червня, Росія продовжує зберігати потужний бізнесовий вплив в Україні. Деякі з цих активів загрожують національній безпеці України в час гібридної війни, коли Росія розглядає хакерство й пропаганду як важливі її елементи. У розслідуванні зазначено: "Потужний вплив "Альфа-Групп" має також у телекомунікаційному секторі. Оператор мобільного зв'язку "Київстар" належить компанії VimpelCom Ltd, найбільший пакет акцій якої (47%) тримає підконтрольна "Альфа-Групп" Altimo. Має інтерес "Альфа" і в турецькій Turkcell, що володіє українським оператором мобільного зв'язку life:)".

Журналісти продовжують: "Третій мобільний оператор "Vodafone Україна" належить російському ВАТ "МТС", що перебуває під контролем АФК "Система" Владіміра Євтушенкова, російського олігарха та друга Януковича. Свого часу екс-голова НКРЗІ Петро Яцук прямо звинуватив тоді ще "МТС Україна" в тому, що компанія використовує транзитні сервери в РФ, а це давало змогу отримувати доступ до інформації про українських абонентів та їхнє місцезнаходження третім особам".

Тому українцям варто поставити своєму президентові і народним депутатам десять важливих питань:

1. За результатами опитувань громадської думки, більшість українців вважає, що їхня країна знаходиться у стані війни з Росією. Однак президент Порошенко продовжує робити вигляд, що війни немає, і називати конфлікт на Донбасі – антитерористичною операцією.

2. Ні на Донбасі, ні у всій Україні не було запроваджено воєнний стан.

3. Якщо Україна намагається повернути собі Крим, чому не організувала партизанський опір на півострові чи бодай кримськотатарський батальйон (можливо, з допомогою Туреччини)?

4. Незважаючи на війну, Київ не розірвав дипломатичні стосунки з Москвою. Російські дипломатичні установи продовжують функціонувати в Харкові, Львові й Одесі.

5. Неймовірно, але Україна продовжує бути членом СНД, яка з 1991 року була вкрай неефективною організацією і перебувала під контролем Росії.

6. Анексія Криму та вторгнення РФ на територію України позаторік не стали якоюсь новою політикою Москви. Після 1991-го вона спровокувала заморожені конфлікти в Молдові, Грузії й Азербайджані та вторглася на територію Грузії в 2008 році. Чому ми маємо вірити, що Росія виконає Мінські угоди, якщо до цього вона ніколи не виконувала жодні підписані нею договори із врегулювання цих заморожених конфліктів?

7. Росії дозволили бути учасником Мінських переговорів незважаючи на те, що вона є державою-агресором. Можете собі уявити, якби у 1939 році Адольф Гітлер сів за стіл переговорів із лідерами Польщі, Британії та Франції, аби обговорити вирішення конфлікту, який виник після анексії Німеччиною Сілезії та Померанії?

8. Україна продовжує постачати воду і електроенергію в Крим. Мало того, українські супермаркети (принаймні в Києві, однак, вірогідно, і в інших містах) продовжують продавати вино, шампанське і коньяк із Криму, Росії та Придністров'я. Чому російські фільми продовжують виробляти в Україні і вони досі присутні на українському телебаченні? Чому газета "Вести" все ще доступна безкоштовно на державних залізницях?

9. Представників режиму екс-президента Януковича й колишніх лідерів Партії регіонів, відповідальних за захоплення СБУ та українських армійських частин російськими спецслужбами, вбивство протестувальників під час Євромайдану й підтримку сепаратистів, так і не притягли до відповідальності.

10. Відповідно до результатів опитувань громадської думки, більшість українців негативно ставляться до Владіміра Путіна та російської влади, які зруйнували радянський міф про "братські (український і російський) народи". Чому тоді Арка дружби народів, присвячена об'єднанню Росії й України, досі стоїть у Києві? Цей пам'ятник, під яким знаходяться царські та радянські скульптури, відкрили в 1982 році, аби відзначити утворення Київської Русі як місця народження трьох "братніх народів". Поки Арка дружби народів стоятиме в Києві, Путін продовжуватиме використовувати міфи про Київ як "матір руських міст" та українців і росіян як "один народ".

Як кажуть американці, після перевірки того, що ж відбувається в реальності, необхідно серйозно поставитись до війни з Росією, а президенту слід почати діяти як справжньому головнокомандувачу.

Тарас Кузьо, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі