Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
25.07.2016
3

Прем'єр-міністр Гройсман – також і комік?

Я майже впустив свою філіжанку з кавою, коли прочитав заголовок "Глава уряду Володимир Гройсман заявив про "початок кінця корупції" в Україні". Його заява пролунала після того, як Володимир Карплюк і Олександр Онищенко втекли з України слідом за Сергієм Клюєвим згідно з доброю традицією одразу після того, як проти них відкрили "кримінальну справу"

Я британець, і в нас добре почуття гумору, тому я подумав, що, можливо, прем'єр-міністр підпрацьовує на вихідних коміком? Можливо, він подорожує кожної п'ятниці до Одеси, аби виступати в якості стендап-коміка в одному з нічних клубів?

Якщо ж він не підробляє коміком, то єдиною адекватною відповіддю буде нагадати йому про два найбільші народні повстання в Європі – Помаранчеву революцію та Революцію гідності. Обидва стали результатом втоми українців від політиків, які розповідали їм про "початок кінця корупції" в Україні. Ми чули це протягом двох десятиліть від чотирьох президентів, і ніхто вже не вірить цій риториці ні в Україні, ні на Заході. Мешканцям України та Заходу потрібні дії, а не слова.

Незрозуміло, по-перше, чому представники українських "еліт" не роблять ніяких висновків із двох революцій і, по-друге, чому вони й досі вірять, що зможуть обдурити власний народ і Захід.

Петро Порошенко не переможе на наступних президентських виборах, а натомість стане в очах українців таким же зрадником революції, яким був Ющенко

В Україні легко робити передбачення, спираючись на те, хто перебуває при владі, тому я зроблю два. По-перше, в Україні не буде ніякого "початку кінця корупції". По-друге, президент Петро Порошенко не переможе на наступних президентських виборах, а натомість стане в очах українців таким же зрадником революції, яким був Ющенко.

Корупція в Україні глибоко вкорінена і є невід'ємною частиною самої структури української держави. Якщо українці й оберуть врешті-решт президента з політичною волею подолати корупцію, йому чи їй буде дуже важко здійснити це. Як в Італії чи США у 1970-х і 1980-х роках, це буде справжньою війною із величезними жертвами. В Італії журналісти, прокурори, судді, політики і карабінери гинули у війні з мафією та корупцією. Натомість я не чув жодного випадка, як на якого-небудь українського прокурора напали через те, що він боровся з корупцією.

Рівень корупції в Україні не знизився ні після Помаранчевої революції, ні після Революції гідності, оскільки до влади приходили дружні до олігархів президенти Ющенко та Порошенко, а також через глибоке проникнення корупції в структуру української держави.

Сьогодні Україна перебуває на 130-му місці за рейтингом корупції Transparency International, що гірше, ніж було в 2004 році (122-е місце) – останньому році президентської каденції Кучми. П'ять років правління "помаранчевих" призвели до більш корумпованої України!

За даними TI, рівень корупції знизився у 2005-2006 роках, однак потім знову почав рости, і коли Ющенко покинув президентський офіс, він був вищим, ніж у часи Кучми (134-е місце). В часи правління мафіозного клану Януковича Україна, зрозуміло, впала ще більше в рейтингу корупції (до 144-го місця).

Відповідно до рейтингу TI 2015 року, п'ять членів Євразійського економічного союзу мали нижчий рівень корупції, ніж Україна: Росія (119-е місце), Білорусь (107-е), Вірменія (95-е), Казахстан (123-є) і Киргизстан (123-є). Серед 15 колишніх радянських республік лише три країни мають вищий рівень корупції, ніж Україна.

Грузія та Молдова посідають, відповідно, 48-е і 103-є місця.

Які висновки можна зробити з цих результатів?

По-перше, українська риторика про європейську інтеграцію не перетворюється в реальну боротьбу з корупцією. 5 членів ЄЕС, які не прагнуть приєднатися до об'єднаної Європи, мають нижчий рівень корупції, ніж Україна, в якій політики заявляють про "початок кінця корупції". По-друге, Грузія та Молдова також уклали Угоду про асоціацію з ЄС, однак мають нижчий рівень корупції, ніж Україна, оскільки їхні лідери не тільки говорять про "початок кінця корупції", але і роблять щось для цього.

Що на рахунок інших показників?

Позиція України в рейтингу економічної свободи Heritage Foundation також не зазнала ніяких змін після Євромайдану. Україна й досі має найнижчий рівень економічної свободи в Європі, а повага до верховенства права й надалі відсутня. Очевидно, цей рейтинг відлякує потенційних зарубіжних інвесторів від України. Я особисто знаю двох людей (одного з Нью-Йорка і одного з мого рідного регіону Йоркшир в Англії), які втратили мільйони доларів через своїх корумпованих партнерів в Україні.

Я би дуже хотів, щоб риторика нарешті перейшла в дії. В такому разі, на жаль, Україна втратить талановитого коміка, однак натомість отримає справжню боротьбу з корупцією. Вибір за Гройсманом – чи хоче він лишатись коміком і "кучмістом", чи прагне продемонструвати, що він справжній європейський прем'єр-міністр. Я підозрюю, що ми спостерігатимемо добру комедію аж до кінця президентського терміну Порошенка в 2019 році.

Тарас Кузьо, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі