В очікуванні чергового "Газпром-шоу"

Російський газ транспортується в ЄС українською ГТС. В основному для країн центральної, східної, південної Європи і Туреччини. Це найкоротший шлях доставки газу цим споживачам

"Зважаючи на перебіг арбітражних процесів у Стокгольмі, ми стурбовані намірами Газпрому витрачати свої обмежені ресурси на економічно невиправдані проекти", - зазначив головний комерційний директор Нафтогазу Юрій Вітренко.

Нафтогаз непогано і оперативно відреагував на вчорашні "казки від Міллера" про переваги Північного потоку. Однак слід мати на увазі, що міллерівська "аргументація" - це плід співтворчості Газпрому з "прагматичними" європейськими (німецькими) експертами. Їх завдання дуже просте: показувати, що є тільки Північний потік й інші - затратні та невигідні, або ж словами Вінні Пуха - "бджоли у них неправильні й мед у них неправильний".

Важливо, щоб аргументація з боку українського враховувала цей контекст.

Раптом на Лукашенка нападе "реверсна зараза" й він захоче отримати газ з Європи через Україну!

Ну і звісно ж ми всі в очікуванні чергового "Газпром-шоу" з викопування труб у напрямку України. Гадаю, розпочнуть із Білорусії. Мозир - Долина для цього найбільш підходяща, бо практично не використовується. А інший резон - раптом на бацьку Лукашенка нападе "реверсна зараза" й він захоче отримати газ з Європи через Україну!

В останні місяці між Газпромом та Білоруссю - конфлікт через ціну. Білорусь хоче 73 дол. за тисячу кубів. А Газпром говорить, що 142 дол. - це дуже комфортна ціна. Між тим, на німецькому кордоні російський газ наприкінці травня був по 128 дол. Це про російсько-білоруську дружбу й російсько-німецьку любов.

Інший варіант - Александров Гай - Новопсков. Десь відриють в районі кордону з Україною, щоб, типу, ніколи більше центрально-азійський газ не потрапив нікуди далі Росії. Або ж, щоб раптом Сєчін зі своїм газом не вліз у трубу та не погнав газ до Європи, конкуруючи з Газпромом.

Цікавою буде реакція Єврокомісії. Адже те, що хоче робити Газпром є примусом Європи до перекроювання газової карти за кремлівськими "хотєлками" та німецькими уявленнями. Такий собі новий пакт Ріббентропа - Молотова.

Одне слово - чергове "Газпом-шоу" обіцяє бути цікавенним!

А поки що читайте повідомлення Нафтогазу:

Транспортування російського газу Україною коштуватиме у 3-4 рази дешевше, ніж Північним потоком-2.

Транзит російського газу Прямим потоком (традиційним маршрутом через Україну) з 2020 року буде в декілька разів дешевшим, ніж Північним потоком-2.

У випадку бронювання транзитних потужностей на теперішньому рівні 110 млрд кубометрів на рік, доставка українським маршрутом буде вчетверо дешевшою, ніж запланованим Північним потоком-2. При бронюванні 70 млрд кубометрів транзиту на рік, Прямий потік виявиться втричі вигіднішим, ніж Північний-2.

Суттєве здешевлення транзиту Україною після 2020 року, як і відносне збільшення його вартості у 2016-2019 роках, пов'язане з намірами Газпрому припинити постачання газу до ЄС традиційним маршрутом.

Зважаючи на активні дії РФ з просування альтернативного проекту, направленого на створення надлишкових потужностей для доставки газу в ЄС, український регулятор врахував у поточному тарифі прискорену амортизацію української газотранспортної системи до 2019 року включно.

Таким чином, після 2020-го інфраструктура буде повністю амортизована, що дозволить Україні запропонувати постачальникам газу найбільш конкурентні умови транспортування.

Сумніви щодо економічної виправданості Північного потоку-2

Російський газ, що нині транспортується до ЄС українською ГТС, призначений здебільшого для споживачів у країнах центральної, східної, південної Європи та Туреччини. Прямий потік є найкоротшим шляхом доставки газу цим споживачам.

Важливо, що український маршрут забезпечує постачання газу цим країнам вже декілька десятків років. За цей час в ЄС було створено всю необхідну інфраструктуру для доставки газу кінцевим споживачам.

Спроба перенаправити постачання неминуче призведе до перебоїв із газом у регіоні та до збільшення його вартості для споживачів

Всередині ЄС не існує достатніх потужностей для поставки газу цим споживачам через північ Німеччини, де закінчується Північний потік. Спроба перенаправити постачання таким чином неминуче призведе до перебоїв із газом у регіоні та до збільшення його вартості для споживачів.

Декілька країн регіону взагалі не мають фізичного з'єднання із газотранспортною мережею Німеччини на території ЄС. Вони можуть отримувати газ лише українським маршрутом.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі