Про механізм функціонування клептократичних держав

Практично це означає, що начальник ЖЕКу може вкрасти з бюджету своєї контори, міністр - з бюджету міністерства, а з держбюджету, куди і поступили податки фірм Браудера, згодом вкрадені, може відкрито красти тільки одна людина, чию щурячу мордочку вдячні росіяни щодня благоговійно спостерігають у ящику.

Новина про те, що гроші, вкрадені фігурантами списку Магнітського, виявилися, в результаті, на рахунках Ролдугина (читай - Путіна) принесла мені чимале задоволення. Причина проста: підтвердилася неспростовними фактами версія, яку я озвучував багаторазово з самого початку тієї трагічної історії про розкрадання чверті мільярда (в доларах) російських бюджетних грошей і подальшого вбивства в слідчому ізоляторі викрили шахраїв аудитора Сергія Магнітського. Висновок, до якого я тоді прийшов був однозначний: ті гроші могли бути викрадені тільки за дорученням Путіна.

Щоб зрозуміти це, не обов'язково бути Шерлоком Холмсом - досить розуміти механізм функціонування клептократичних держав, подібних путінському Чекістану або Україні Януковича. Базовий принцип там - "красти по чину". Практично це означає, що начальник ЖЕКу може вкрасти з бюджету своєї контори, міністр - з бюджету міністерства, а з держбюджету, куди і поступили податки фірм Браудера, згодом вкрадені, може відкрито красти тільки одна людина, чию щурячу мордочку вдячні росіяни щодня благоговійно спостерігають у ящику. Саме припущення про те, що якийсь ментовської слідчий-підполковник у змові з начальницею районної податкової і рядовим суддею могли провернути таку схему, ображає до глибини душі будь-яку людину, знайому з принципами клептократичних режимів.

І нарешті ми почули ім'я "кінцевого" бенефіціара - Ролдугіна, одного з путінських гаманців. Цікаво, коли американські парламентарії або адміністрація поповнять оригінальний список Магнітського обома цими прізвищами?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі