Війна з меморіалами: чому в Харкові нема дошки Шевельова, а в Росії - Нємцова

Виникає питання: а що заповнить порожнечу, яка залишається після зникнення різноманітних Смирнових-Ласточкіних? Місцевий криміналітет?

У російському Ярославлі зі стіни будинку, в якому жив підло вбитий російський політик Борис Нємцов, зняли присвячену йому меморіальну дошку. У мерії міста вирішили, що ініціатор встановлення пам'ятного знака не пройшов спеціальної процедури і тому дошка не має права на існування. Дошка на будинку в Ярославлі з'явилася з ініціативи регіонального відділення партії "Парнас" і жителів міста, в якому Нємцов був дуже популярним. Його навіть обрали депутатом місцевого законодавчого зібрання – через роки після того, як зусиллями Володимира Путіна та інших представників плутократичної російської еліти колишній віце-прем'єр був вигнаний із великої політики, - пише Віталій Портніков для Радіо Свобода.

Спроба встановити дошку в Ярославлі – не єдиний такий крок, пов'язаний з увічненням пам'яті Нємцова. Але всюди ці ініціативи стикаються із опором влади. У Росії є вулиці, які названі ім'ям живого і здорового Путіна. Але вулиці або навіть меморіальної дошки Нємцова бути не повинно.

У всі часи влада криміналу найбільше боялася сили морального авторитету

Сумна історія, яка сталася в Ярославлі, нагадала мені долю іншої меморіальної дошки. Коли у 2013 році в Харкові встановили меморіальну дошку, присвячену пам'яті видатного українського вченого Юрія Шевельова, місцева міська рада ухвалила рішення про її демонтаж. А сама дошка була по-варварськи знищена "невідомими".

З пам'яттю про Шевельова воював один із найближчих соратників Януковича – одіозний харківський мер Геннадій Кернес. Який, як відомо, зберіг владу в місті і після краху свого покровителя. Кернес у Харкові є, а меморіальної дошки Шєвельову немає досі. І це не менш важливо, ніж зусилля українців щодо декомунізації країни. Тому що виникає питання: а що заповнить порожнечу, яка залишається після зникнення різноманітних Смирнових-Ласточкіних? Місцевий криміналітет?

У всі часи влада криміналу найбільше боялася сили морального авторитету. Саме тому в Ярославлі ще довго не буде меморіальної дошки Нємцова. Сподіваюся, що меморіальна дошка на рідному будинку Шевельова в Харкові все ж таки з'явиться раніше.

Copyright © 2016 RFE / RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі