Порошенко триматиметься за Шокіна до кінця

Шокін не піде, поки не знайдуть наступника

Президент зробив давноочікувану в суспільстві заяву про відставку одіозного генпрокурора. Відразу посипалися схвалення. Світові експерти заплескали в долоні, сприймаючи слова президента як доконаний факт. Але не треба сподіватись, що Віктор Шокін піде так швидко.

Заява про його відставку стала частиною комбінації з псевдовідставкою Яценюка. Першопочатково це виглядало як розмін. Після провалу голосування за відставку уряду вирішили відтермінувати й відставку генпрокурора. Це ще раз підкреслює, що Порошенко дуже не хоче відпускати Віктора Шокіна. Час затягуватимуть щонайменше на місяць, доки президент не знайде для себе адекватної кандидатури. Весь цей місяць Віктор Миколайович офіційно гулятиме відпустку. Й керуватиме Генпрокуратурою неформально, поки йому шукатимуть наступника.

На тлі загальних радощів, що нарешті позбулися одіозної фігури, легко проштовхнуть особу, не менш одіозну

У президента мало людей у владі, які були б настільки віддані. В команді Порошенка - кадровий голод, тому за Шокіна він триматиметься до кінця. Тут головне завдання — виграти час. Підготувати відповідну кандидатуру на заміну, яка б влаштовувала Адміністрацію президента. Напрацювати її реноме, аби за неї проголосувала Верховна Рада.

Швидше за все, подання про відставку Шокіна буде внесено одночасно з поданням про затвердження нової кандидатури. В такому разі, на тлі загальних радощів, що нарешті позбулися одіозної фігури, легко проштовхнуть особу, не менш одіозну.

В якості одного з претендентів називають Анатолія Матіоса. Він міг би стати достатньо зручною кандидатурою для Порошенка. Проявив себе послідовним лобістом усіх ініціатив президента. Достатньо слухняний. Зарекомендував себе в якості медійного персонажа, який може відстоювати свою позицію.

Правильно вказують західні експерти - країні потрібні не лише нові обличчя на чолі структур, а зміни самої системи. А такого прагнення поки не видно.

Перто Олещук, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі