Я переконаний, що дострокових парламентських виборів не буде

Чому депутати покидають президентську партію

Партію Президента покидають, бо не бояться наслідків. Розуміють, що можуть покинути і не отримають за це санкцій. Той самий Микола Томенко, покидаючи фракцію, добре орієнтувався, що згідно з українською Конституцією, його політична сила, яка його висунула, а він пройшов за списком, може позбавити його мандату і завести когось наступного. Правда, там є момент. Наступною людиною є той, кого там не хочуть бачити. Це адвокат Корбана Андрій Богдан. Але рано чи пізно хтось піде із фракції, автоматично відбудеться зсування. Все одно Богдан зайде в Раду.

Люди, які покидають фракцію БПП, якось цього не дуже враховують і не бояться. Їхні заяви свідчать, що в них немає аж настільки прямої і жорсткої війни проти самої фракції. Є якісь різні заяви, що викликають сумніви щодо стовідсоткового відображення мотивів. У заяві Томенка було сказано, що він покидає фракцію, бо вона проголосувала за державний бюджет. А він категорично проти. Він правда не сказав, що в цьому бюджеті було передбачено десь 24 мільйона гривень на фестиваль Патріотичної пісні. Ці кошти потім зняли, і фракція за цю статтю бюджету не заступилася. А Томенко дуже хотів цього і очевидно мав там прямий інтерес.

Єгор Фірсов робить заяву, що він не може бути в одній фракції з Кононенком. Прекрасно розуміючи, що впливи Кононенка у фракції падають постійно і на сьогодні цей вплив є незначним. Кононенко ні на що реально не може вплинути. Фірсов же може спокійно орієнтуватися на іншого заступника голови фракції — того самого Наєма. І Кононенко на нього вже не впливає. Зрештою, коли-небудь він знову може опинитися в такій компанії, де йому хтось може не подобатись. І що знову буде грюкати дверима? Це виглядатиме смішно. Тому його заява звучить непереконливо. Якби там був факт, що його змушують голосувати за якісь речі, що Кононенко здійснює на нього якийсь тиск, аби той змінив свою позицію. Але він же такого не заявляв. Тому нюанси політичних пояснень викликають колосальний сумнів.

Думаю, тут справа в іншому — додати балів до дострокових парламентських виборів. На моє переконання, цих виборів, найімовірніше, все-таки не буде. Але зараз з'явилася серйозна політична сила, яка почала підштовхувати Раду до цього. Томенко опосередковано на неї орієнтований і надіється, що знайде собі там місце. А от Фірсов гарантовано там знайде собі місце. Так само як і Сергій Лещенко, Мустафа Наєм, Віктор Чумак. Це політична сила Михаїла Саакашвілі. Про це було чітко заявлено тим же Лещенком на Харківському форумі. Він сказав, що "зараз нема потреби офіційно формувати партію, підставлятися під політичні удари, але щойно стартує виборчий процес — ми досить швидко організуємось у партію". Цитата з Лещенка, одного з лідерів майбутньої політичної сили Саакашвілі, майже дослівна.

Тарас Чорновіл, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі