Чому небезпечно забирати Лавру у Московського патріархату

Об'єднавчий процес буде нешвидким. Втім витиснути з проросійських священнослужителів якісь кроки на дистанціювання від Росії цілком можна. Тим більше, що дехто з них чинить злочини проти української держави - прямо підтримує сепаратизм. Якщо за це посадити кількох з них, ієрархія стане більш зговірливішою.

Київрада має розглянути петицію щодо проведення референдуму про перепідпорядкування Києво-Печерської лаври - Київському патріархату.

Однак будь-яка спроба перевести Києво-Печерську чи Почаєвську Лаври під Київський патріархат закінчаться дуже болісно. Росія використає це як фактор додаткового суспільного розколу. Зробить все для того, щоб в Україні почався заколот. Зробить чергову спробу, щоб відродити так званий новий "рускій мір", який в Україні себе дискредитував. Використає для цього якихось бабусь із хрестами. Зараз їх по Києву ходить три десятки, а тоді підніметься три мільйони. Тому забирати Лавру вкрай небезпечно і не логічно. Було б краще, якби вона стала структурою об'єднаної української церкви.

Для цього потрібно потроху втягувати православну московську ієрархію в об'єднавчий діалог. Їх треба переконувати, а десь і дотискати, створювати проблеми. Зловити, наприклад, на розкраданні громадських коштів, співпраці з російською агентурою, підтримці російської агресії проти України. Після цього не варто робити прямі дії, а сказати: "Хлопці, все зафіксовано. І дехто з вас може відправитися за грати".

Таким чином, кулуарно і відкрито, дотискати московську церковну верхівку в Україні до рівня їхнього померлого архієрея Володимира Сабодана. Він йшов швидкими темпами до жорсткого виокремлення з рамок руської православної церкви. І до об'єднання в єдину незалежну українську церкву. Що відповідає кодексам православних церков.

Очевидно сьогодні вплив російського ФСБ буде страшнішим, ніж погрози з боку українського СБУ

До цього можна змусити і нинішнього предстоятеля УПЦ Онуфрія. Буде складно. Він дуже зав'язаний на Кирила та російські спецслужби. Але московські священники в Україні теж бояться, хочуть спокійно жити і не хочуть відправлятися за грати.

Об'єднавчий процес буде нешвидким. Втім витиснути з проросійських священнослужителів якісь кроки на дистанціювання від Росії цілком можна. Тим більше, що дехто з них чинить злочини проти української держави - прямо підтримує сепаратизм. Якщо за це посадити кількох з них, ієрархія стане більш зговірливішою.

Проте, допоки сильна російська держава, сильні її впливи, агентура, цей процес може тягнутися дуже довго. Наприклад, самому Онуфрію буде важко визначитися, що для нього небезпечніше - немилість Путіна чи української держави. Очевидно сьогодні вплив російського ФСБ буде страшнішим, ніж погрози з боку українського СБУ.

Хоча тиснути потрібно. Це дасть проміжний ефект. Остаточний буде не раніше того часу, коли Росія ослабне. А це може відбутися, як блискавично, так і за 30- 40 років.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі