Чому ціна на нафту буде падати і де її дно

Дна ще не досягнуто. Яка його ціна — невідомо. Найбільш песимістчині прогнози - $25. Якщо ціни будуть знижуватися - це означатиме наближення того самого дна. Далі буде певна стабілізація.

Кілька днів тому нафта марки "Брент" на світовому ринку впала в ціні до 39,91 дол. за барель. Саме до цієї марки прив'язана ціна російської нафти - марки "Уралс". Востаннє "Брент" коштувала стільки у 2009-му році. Останні півроку торгувалась на рівні 50 дол. за барель. З чим же пов'язане таке падіння?

Є дві потужні складові цього процесу. Перша — сезонний тренд. Ділова активність із закінченням календарного року і наближенням різдвяних свят, зменшується. Ринок, як правило, реагує зниженням цін на нафтовому ринку, бо потреби мінімізуються. Цей тренд повторюється з року в рік.

Друга складова більш фундаментальна і пов'язана із нещодавнім рішенням країн-членів ОПЕК не знижувати квоти на видобуток нафти. Навпаки, квоти будуть збільшені. Також основні країни-видобувники й експортери захопилися однією стратегією, яку розпочала Саудівська Аравія ще в червні минулого року. Це збільшення своєї присутності на ринку світової нафти. Але виграє той, хто розпочав першим. Решта країн теж не хочуть поступатися Саудівській Аравії і роблять те саме. А як досягти успіху? Тільки знижуючи ціни, ніяк не підвищуючи. Дорогу нафту ніхто не купуватиме. Якщо раніше нафта із Саудівської Аравії більше експортувалася в США, Китай, Південно-Східну Азію, то зараз вона з'явилася в Європі. Навіть у країнах Центральної Європи, Польщі, де її ніколи не було.

Діапазон 30-50 доларів може тривати багато років

Третій компонет має фоновий характер, але теж із серйозним довгостроковим впливом. Останні роки позначились температурними рекордами з точки зору глобального потепління. У країнах Європи і північної Америки, які споживають найбільше нафти і нафтопродуктів, зима вже не така холодна. Навпаки навіть. Тому ринок нафтопродуктів зазнав скорочення. Це провокує надлишок пропозиції на світовому нафтовому ринку і, відповідно, теж зниження ціни.

Але дна ще не досягнуто. Яка його ціна — невідомо. Найбільш песимістчині прогнози - $25. Якщо ціни будуть знижуватися - це означатиме наближення того самого дна. Далі буде певна стабілізація. Це не означає, що ціни поповзуть в гору. Може бути довготривалий період валотильності навколо низьких цін. Діапазон 30-50 доларів може тривати багато років.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі