Чому Майдан не дав швидкого ефекту

Тоді дуже хотілося, щоб ми могли це переломити, перебороти і, щоб нами не скористалися. Проте за кілька днів після розстрілів на Майдані це таки сталося. Українцями скористалися не ті, від кого цього очікували, а інші - свої.

Коли два роки тому Революція гідності лише починалася, здавалося, що це звичайний скороминучий протест і не більше. І жодних результатів з цього не буде. А Янукович потроху дотискатиме своє. Це нагадувало дисидентський мітинг на Червоній площі.

Коли відбувся перший дикий розгін, прийшло розуміння того, що відбувається щось неправильне. Ніби ми робимо те, що зобов'язані, але хтось пробує цим скористатися. Та Янукович не міг так просто давати наказ на ультражорсткий акт — розгін студентів, коли в Києві присутні Нулланд і Ештон. Думаю, хтось його підштовхував, мотивував, передавав якісь накази. Виникало відчуття, що з'явився третій гравець. Той, кому було потрібно, щоб в Україні почалася масова смута, розкол країни.

Почали ділити посади, лізли некомпетентні постаті. От за це боляче

Тоді дуже хотілося, щоб ми могли це переломити, перебороти і, щоб нами не скористалися. Проте за кілька днів після розстрілів на Майдані це таки сталося. Українцями скористалися не ті, від кого цього очікували, а інші - свої.

В Україні був момент революції і першого постреволюційного періоду, коли можна начхати на законодавство і зробити революційні зміни. Він був короткий, може місяць-два. Тоді люди були готові все підтримати. Цим не скористалися. Почали ділити посади, лізли некомпетентні постаті. От за це боляче. Як результат - влада так і не змогла швидко розібратися з корупцією. І це зачіпило суспільство найбільше. Адже люди готові були б багато що перетерпіти — і соціальні невигоди, і наслідки війни, якби відчували, що відбувся перелом у цій площині.

А що маємо зараз? В результаті, революція не дала швидкого ефекту. Тому про неї потрібно забувати. Розуміти, що ми живемо в контексті реальних подій, реального законодавства. І пробувати з нього витягнути максимально для змін у державі.

Ми говоримо про суспільство, яке, по суті, Майдан так і не розбудив

Та й ще один важливий момент. Ми хочемо думати, що в часи Революції гідності через Майдан пройшло все суспільство, яке було демократично спрямоване. Насправді мітингувати, ризикувати, жертвувати готові були лише два мільйони на всю країну. Ще десять, сидячи на дивані і дивлячись телевізор, щиро цьому співчували. Інші дивилися, що з того буде. Ще одна частина була категорично проти. Це зараз вони трохи заспокоїлися. Бо зрозуміли, що загралися. І через їхнє "жорстке проти" прийшов Путін на Донбасі і йде війна. Так що ми говоримо про суспільство, яке, по суті, Майдан так і не розбудив.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі