Іван Крулько
Народний депутат України, голова "Батьківщини Молодої", кандидат юридичних наук
08.05.2015

Податок на злидні або хто поверне пенсіонерам 15% їх пенсії?

Сьогодні пенсіонер, який працює вчителем, недоотримує приблизно 500 гривень до своєї мізерної зарплатні через "нові" податки. Сім'я працюючих вчителів-пенсіонерів – 1000 гривень. За рік – це 12000 гривень. Для людини, яка отримує 3000 гривень сукупного доходу в місяць, будучи вимушеними працювати під час заслуженої пенсії, – це колосальні гроші!

І якщо військовий збір працюючі пенсіонери сприйняли як обов'язок підтримувати армію у зв'язку з загрозою російського агресора, то 15%-вий абсурдний податок став відкритим знущанням над терплячим народом. Загострює цю ситуацію відмова індексації цих копійчаних пенсій та мінімальних зарплат відповідно до зростання інфляції, а також завищені тарифи.

Тобто до зубожіння через "інфляційні" фактори (обґрунтованість яких досі під питанням) додалося відкрите обкрадання найбільш незахищених верств населення. Не тих, хто ледарював усе життя в очікуванні державного утримання, а мільйонів тих українців, які чесно напрацьовували десятками років своє пенсійне забезпечення.

То чи варто так зневажливо ставитися до народу, який так багато вистраждав та продовжує страждати, але демонструє небачену витримку у війні з російською ордою? Відповідь однозначна – такі непродумані рішення потрібно негайно скасовувати, щоб не сприяти зростанню соціальної напруги – такої вигідної Кремлю.

Окрім того, "узаконивши" податок з пенсій для працюючих пенсіонерів у розмірі 15%, було порушено Конституцію України, відповідно до статті 22 якої при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Неконституційна норма щодо встановлення 15%-вого податку з пенсій працюючих пенсіонерів має бути скасована. І ті, хто заробив пенсії, має їх отримувати в повному обсязі відповідно до Конституції не колись, а зараз.

Виправити цю абсурдну несправедливість дуже просто. Відповідний проект закону вже є. Потрібна лише політична воля Верховної Ради України.
Зокрема, депутати від фракції "Батьківщина" зареєстрували парламенті законопроект №2698 про відновлення повного обсягу пенсій для працюючих пенсіонерів. Цей законопроект є невідкладним, враховуючи складну соціально-економічну ситуацію, зокрема через підняття тарифів минулого місяця.

Проектом закону передбачено відновлення виплати пенсій працюючим пенсіонерам, у повному обсязі, що відновить соціальну справедливість.

У результаті - повернення повного обсягу пенсій разом з індексацією заробітних плат та пенсій, враховуючи реальні інфляційні показники, допоможе уникнути такого бажаного для Кремля соціального вибуху.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі