Андрій Вігірінський
Заступник керівника ГО "Публічний аудит" Член гільдії професійних внутрішніх аудиторів України
06.05.2015

Камені спотикання для ринку орендного житла

Формування доступного ринку орендного житла, анонсоване Віце-прем'єр-міністром – Міністром регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України Геннадієм Зубком, матиме комплексний позитивний ефект для країни лише тоді, коли буде чітко окреслено строк реалізації проекту, а також умови інвестиційних угод.
Пропонуючи населенню "доступне" та "масове" житло, урядовці говорять про наповнення бюджету 30 % податків від суми орендної плати. Очевидно, саме таким і буде розподіл орендної плати між інвестором та державою. Єдине питання, яке залишається відкритим, це строк реалізації проекту, а також умови інвестиційних угод. Зокрема, доцільно передбачити конкретний відсоток українських компаній та робітників при будівництві. Інакше ми ризикуємо, що держава віддасть іноземному інвесторові всі дивіденди від участі в проекті.

Урядовці очікують скорочення або навіть ліквідації квартирної черги за рахунок такого орендного житла. Проте найближчі роки люди можуть не розраховувати на приватизацію такого житла. Воно будуватиметься за кошти інвестора, відповідно й розподіл орендної плати здійснюватиметься на користь іноземного інвестора, а тому до моменту, поки його інвестиції не окупляться, мова про приватизацію не йтиме взагалі.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі