Весняна рапсодія, або Нас не візьмеш голими руками

© Андрій Єрмоленко

Дід Василь, ще міцний і кремезний чолов'яга, неспішно порався біля повітки по господарству, коли його дружина, баба Марія, покликала до хати дивитись щоденний випуск свіжих новин.

На екрані енергійна голова нацбанку впевнено і професійно малювала хитромудрі графіки і схеми, згідно з якими гривня ось-ось зажене непутящий долар далеко за хмари туди, куди напередодні вже загнала російський рубль.

– Тямуща жінка, – подумав дід Василь і, не гаючись і хвилі, звелів бабі Марії дістати зі сховку всі гроші, що подружжя зберігало на смерть. Виміняну помітно схудлу пачку зелених банкнот старенькі знов поклали у звичне місце – в панчоху під матрац.

Молодий інтелігентний прем'єр у стильних окулярах, елегантним рухом поправляючи манжети білосніжної сорочки з вишуканими запонками, на пальцях доводив, що напрочуд вдало реформована економіка демонструє стабільність з ознаками покращення, і вже до кінця поточного року ми ввійдемо до десятки країн, що найбільш динамічно розвиваються.

– Що то значить – освічена людина! – схвально мугикнув собі під ніс дід Василь. За півгодини він притягнув з магазину мішок борошна, цукру, солі, декілька коробок мила і великий ящик сірників.

– Україна добуває достатньо свого природного газу. Видобуток нафти на шельфі Чорного моря постійно зростає, скоро ми будемо експортувати вуглеводні. Збільшується відсоток використання альтернативної енергії – вітряки справно перетворюють в електроенергію силу вітру, що марно віяв широкими степами України. Сонячні батареї скоро будуть на кожному даху. А синоптики цього року обіцяють напрочуд теплу зиму, – бадьоро рапортував міністр енергетики.

– Оце діло! Нічого тому сонцю дурно світити! – гмикнув у вуса дід Василь, прямуючи до сусіда Петра, у якого замовив пічку-буржуйку. По дорозі він заскочив до магазину і, ламаючи ребра в натовпі таких же оптимістів-покупців, таки встиг ухопити з вітрини останній велосипед.

– Згідно з прогнозами цього року очікується рекордний урожай зернових і олійних культур. Садівників і городників теж порадує погода, напрочуд сприятлива для достигання овочів і фруктів. Надої молока зростуть, кури нестимуть достатню кількість яєць як для внутрішнього споживання, так і для експорту за рубіж, – вселяв надію міністр сільського господарства.

– Добра звістка! – схвально відзначив про себе дід Василь. А згодом притягнув з магазину ще пару мішків круп, макаронів, сулію олії і декілька ящиків консервів.

– АТО закінчиться з дня на день! Америка дасть нам точну і надпотужну зброю. Наша армія міцніє щодня і скоро пожене ворога до рубежів Вітчизни! – на всю вулицю лунав бадьоро голос президента, він енергійно сукав руками, супив грізно брови і мало не ногами тупотів.

– І коли вже у вас, анцихристів, заболить язик ?! – весело гримнув старий, прямуючи до сараю за лопатою. Крекнувши, він узявся обережно відкопувати кулемета, якого ще вчора старанно поливав на клумбі машинним маслом.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

75

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі