Георгій Манчуленко
Народний депутат України II, III, IV скликань. Офіцер повітряно - десантних військ в запасі. Стояв біля витоків Української Гельсінської спілки і Руху на Буковині. Один із засновників Спілки офіцерів України та ГО "Українське козацтво". У лавах КПСС/КПУ не перебував. Розробник більшості законів, що регулюють сферу націонапьної безпеки і оборони. В Законі "Про основи національної безпеки України" вперше запровадив норму про Стратегію національної безпеки. Добився прийняття Закону "Про розвідувальні органи України", який узаконив існування воєнної розвідки та вперше визначив правові норми (на рівні закону, а не підзаконних актів) функціонування всього розвідувального співтовариства України. До Закону "Про боротьбу з тероризмом" вніс новації щодо застосування Збройних Сил України в антитерористчних операціях (без ЗСУ АТО на Донбасі була б неможливою). Розробив Концепцію підвищення ролі високомобільних родів військ (спецпризначення, повітряно-десантних, морської піхоти) та створення Сил спеціальних операцій (закрита тематика, 2001 рік), яка до цього часу практично не реалізована. Здійснив парашутний стрибок на дрейфуючу крижину Північного полюсу, будучи заступником начальника експедиції "Україна - Північний полюс - 2000". Активіст Майдану, на якому діяв і в найтрагічніші київські дні лютого 2014 року. Буковина - мій рідний край, а Київ - серце вічної України, моєї неповторної Батьківщини!
22.12.2014
3

Гумус чи підстилка?

Вільний той, хто може не брехати.
Альбер Камю


Прочитав статтю народного депутата України Сергія Лещенка (БПП) "Ми – це гумус" (інтернет-газета "Українська правда"). Завжди шанував його принципову позицію як журналіста, бо він не зважав на "лівих" і "правих", а видавав "на гора" правдиву інформацію. Тому чергова його публікація ще й з такою інтригуючою назвою, вже в ранзі законодавця, а не журналіста, одразу привернула мою увагу. Викладені міркування мене, м'яко кажучи, здивували. Здивували тому, що їх викладає парламентський депутат, а не парламентський чи непарламентський журналіст.
У нас вистачає працівників різноманітних засобів масової інформації (ЗМІ), зокрема й тих, що висвітлюють роботу Верховної Ради України та інших центральних владних установ або місцевих рад і органів влади, котрі у своїх репортажах повідомляють (хтось краще, хтось гірше, з розстановкою власних або невласних (за сторонню винагороду) суб'єктивних акцентів чи без них; при цьому мова не йде про якість і рівень української журналістики та всієї державної інформаційної машини як такої – достатньо сказати, що жителі інших країн частіше дізнаються про українські справи не з українських, а переважно з російських, ЗМІ аби все стало зрозуміло) споживачам своєї продукції про ту чи іншу подію, яка відбулася, тобто фактично здійснюють констатацію фактів. І для цієї констатації їм не потрібен мандат народного депутата України, як і мандат будь-якої місцевої ради.
Але коли сам депутат займається тільки констатацією фактів, то це виглядає дивним. Не треба обиратися до законодавчого органу України, щоб проводити звичайну, хоча й інколи ризиковану, журналістську роботу та забирати хліб у тих людей, для яких журналістика залишається єдиним місцем їхньої професійної діяльності.
Депутат має відстоювати свою позицію, вступаючи у дуже гострі дискусії навіть зі своїми політичними соратниками незалежно від їхнього рангу. Але так здатен поступати тільки дуже принциповий депутат. І така принциповість може йому нашкодити в подальшому житті. Знаю це з власного гіркого досвіду, коли не раз у гарячих дебатах з високими начальниками відстоював принципову позицію, істину, а не політичну доцільність. Після цього ти одразу потрапляєш до "чорного списку". Принципові люди стають неугодними гнучким колегам та керівникам, надто – слизьким пристосуванцям. Але, незважаючи на те, хто мій друг (товариш, соратник), істина для мене є дорожчою. Адже чим більше буде принципових людей, тим менше в Україні буде сміття, і – навпаки.
Тому раз обібрався бути депутатом (ще й Парламенту), який (депутат) апріорі повинен відстоювати інтереси виборців – в основній своїй масі простих людей, а не лише начальників або грошових мішків, то добивайся того, що працюватиме в інтересах всієї громади, а не тільки вибраних/наближених/гнучких/пристосовано-хитрих "майстрів/рєшал" різних сумнівних схем у вигляді "трикутників" чи інших "багатокутників". Констатація тут буде потрібна тільки тоді, коли вже є здобутий результат законодавчої діяльності (ця діяльність – основне завдання парламентського депутата, а не висвітлення подій навколо себе), про який треба прозвітувати перед виборцями. Все інше з боку депутата – це зайва трата часу та окозамилювання. Ще раз наголошую: депутат, хай і журналіст за фахом, не повинен підміняти собою діючого працівника ЗМІ.
До речі, подібні звіти я робив постійно, як того вимагав Закон України "Про статус народного депутата України". На жаль, цього не робила абсолютна більшість моїх колег, хоча виборці, з незбагненних причин, дуже часто їм це прощали і прощають досі, тому й маємо таку невисоку якість Верховної Ради України.
Чому б, до прикладу, Сергію Лещенку не поборотися за позбавлення депутатського мандата свого нинішнього колеги, який протягом 2010 – 2014 років вірно служив регіоналам до останнього їх дня при владі в одній із західних облдержадміністрацій, а під час парламентських виборів 26 жовтня 2014 р. вже знаходився у списку БПП в четвертій десятці?!
Та йдемо далі. Звернемось до діючого журналіста Остапа Дроздова (телеканал ZIK). Можна по-різному до нього ставитися у чисто професійному плані, але його публікація "Нові" депутати засипали фейсбучним гавканням" (інтернет-видання "Gazeta.ua") мала б спонукати депутатів, зокрема й журналістів за фахом, серйозно задуматися над тим, чого вони прийшли до Парламенту України. Наведу цитату зі згаданої статті: "Вони далі пишуть так само і те саме, що вони писали до свого обрання. Про те, що важковагові політики далі роблять свої діла, що партійні зубри мають в одному місці всіх цих чесних вискочок, що ключові рішення далі приймаються кулуарно й загадково. Те саме можна було би писати, сидячи в ложі преси, а не в депутатському кріслі. Бо правда, описана з ложі преси, є професійним і сміливим вчинком. А все те саме, написане з депутатського крісла, є проявом безпомічності і неможливості ні на що впливати. … . Влада має достатньо голосів у парламенті – тому незадоволені "нові" потрібні їй як вигідна декорація демократії та внутрішньої критики. Для цього туди і брали "нових" – щоб вони випускали пар". Важко не погодитись зі сказаним. Чітко, відверто та принципово.
В цьому контексті не можу не згадати ще одного принципового журналіста Юрія Бутусова (головний редактор інтернет-порталу "Цензор.Нет"), який відмовився від перспективи стати народним депутатом України, на відміну від інших своїх колег-журналістів, котрі поміняли гостре журналістське перо і слово на депутатський мандат, але продовжують діяти саме як журналісти, а не як принципові законодавці. Юрій Бутусов не боїться піднімати найгостріші проблеми нашого сьогодення, вступати в гостру дискусію з найвищими посадовцями і не тільки здійснювати констатацію фактів, а й добиватися вирішення піднятих ним проблем.
Ось така склалася трьохмірна картина. То скажіть, будь ласка, хто чесніший перед українською громадою та корисніший для неї? Як на мене, то відповідь є очевидною.
Сергій Лещенко у згаданій вище своїй статті пише: "Я не знаю, скільки проіснує цей парламент. Думаю, він буде транзитним між старою та новою політичною культурою, між старими та новими політиками. І наша роль… бути гумусом, на якому виросте вже повністю інше покоління політиків".
Не знаю, як відносно гумусу, але підстилка для описаної вище ситуації більше підходить. Хоча особливої різниці між ними в нинішніх українських реаліях немає, бо і одним і іншим користуються ті, хто приймає рішення (начальники), задля власного задоволення – у різному розумінні цього слова: політичному, господарському, суспільному, особистому...
Всім українським громадянам, які поважають себе та є, хоч трохи, принциповими, незалежно від фаху і посади, треба перестати бути гумусом, перегноєм чи підстилкою для інших та дотримуватися Маніфесту порядності. Отоді в Україні буде лад і демократія.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі