Тарас Кузьо
політолог, науковий співробітник Центру політичних і регіональних досліджень Канадського інституту українських студій (Університет Торонто, Канада) та співробітник Центру трансатлантичних відносин, факультету міжнародних відносин Університету імені Джона Гопкінса (США). Автор і редактор 14 книг, зокрема "Open Ukraine. Changing Course towards a European Future Democratic Revolution in Ukraine" (2011 р.), "From Kuchmagate to Orange Revolution" (2009 р.) і "Theoretical and Comparative Perspectives on Nationalism" (2007 р.). Також є автором 5 аналітичних монографій, в тому числі "The Crimea: Europe's Next Flashpoint?" (2010 р.) та "EU and Ukraine: a turning point in 2004?" (2003 р.), 25 розділів у книгах і 75 наукових статей з питань посткомуністичної та української політики, націоналізму і європейської безпеки. Отримав ступінь бакалавра з економіки в Сассекському університеті, магістра з радянських і східноєвропейських студій в Лондонському університеті та ступінь доктора з політології в Бірмінгемському університеті в Англії. Закінчив постдокторантуру в Єльському університеті.
09.12.2014
5

Кириленко – непідходяща особа для європейської України

Інтеграція в ЄС і НАТО може дозволити застосувати сучасний європейський підхід до національного питання та відкритих кордонів і, як наслідок, дати гнучкіше визначення контурів нації-держави. Однак це залежить від того, хто в новому уряді визначатиме культурну політику та відносини між Києвом і регіонами.

На жаль, новий уряд навряд чи сповідуватиме проєвропейську національну політику, зважаючи на призначення Віце-прем'єр-міністром з гуманітарної політики і Міністром культури В'ячеслава Кириленка. Його український етнічний націоналізм є зворотнім боком неорадянського підходу колишнього Міністра освіти Дмитра Табачника. Кириленко навряд чи реалізовуватиме проект громадянського націоналізму в якості фундаменту для більш інклюзивної України ("для всіх"), яка відповідатиме європейським підходам і конче необхідна для подолання сепаратистських загроз на Сході та Півдні України, які використовує Росія. Децентралізація України та перегляд радянської адміністративно-територіальної системи з розширенням прав регіонів є давно перезрілим завданням.

Тому прикро, що Кириленко, як і багато українських міністрів, не знає англійської мови, що ускладнює його розуміння європейських традицій, парадигм і дискусій у сфері національної політики, націоналізму, мультикультуралізму та регіоналізму.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі