Відсікти все зайве

Мікеланджело казав, що роблячи скульптуру він брав шматок мрамору і відсікав все зайве. До державного апарату потрібно підходити з тим же принципом. З ліквідацією Совка, держапарат нашої країни перетворилася на шматок радянського необтесаного каменя, який лежав, об нього спотикалися всі громадяни, а посткомсомольські політики підпирали ним своє награбоване майно. З 2013 року в Україні відбуваються події, які визначатимуть весь світопорядок.

Але щоб стати таким наріжним каменем світобудови, ми маємо відсікти все зайве, що заважає нам рухатися вперед! Для того щоб рухатися вперед патріотизму недостатньо. Держава як організація народного господарства (економіки) має стати народним організмом, котрий підтримує нормальну життєдіяльність цього організму. Все зайве – тягне нас вниз/назад. Важко нести і не ефективно носити мечі, металеві обладунки? Потрібно одягнути бронік, уніформу і взяти автомат. Неможливо на Pentium 2 працювати в Adobe Photoshop? Викинь це старйо чи здай в музей, придбай собі практичний і мобільний лаптоп. "Тяжко нести і шкода кинути" – хибний метод.

Мало того, що у спадок від Совку нам дісталися багато непотрібних держструктур (приміром, державні профспілки), так ще плодять нові, які можливо, теоретично і потрібні, але допоки немає ресурсів на їх ефективну роботу – вони залишаються окозамилюванням для дерибану бюджету.

Пам'ятаю, як одна громадська організація більше року тому, до якої автор належить, пошкодила пам'ятник Леніну у знак протесту проти судилища над політв'язнями, яких за подібне судили, ну і тому, що це просто приємно. Звіт про акцію опублікували на сайті. Згодом від "Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України" на організаційну пошту отримав лист:

Добре знаючи каральні органи постсовка, я лист ігнорив. Хоч вони мені писали ще декілька раз. На цьому.. їх робота очевидно закінчилася. Відписали своєму начальству, що так і так, всі кінці у воду. Журбинка.

Насправді, вичислити мене або когось ще з адмінів не так було складно, так як встановити хто адмінить сайт можливо було просто спитаючись у стукачів, а потім десь спробувати піймати. Наприклад, по номеру мобільного, який на той момент був публічний, так як я контактував із багатьма журналістами. Але, очевидно, скинули роботу на супер кіберкопів, які написали декілька листів і .. все. Мене тоді це насправді не здивувало, але я вирішив все ж дослідити їх сайт.

Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України

В описі завдань написано, що підрозділ бореться з кіберзлочиністю і все таке.

Вирішив я перевірити як фахівець, який працює в IT-секторі, чи часом не на якісь CMS піднятий сайт. І .. тут все ж таки вони мене розчарували (хоч і не здивували) . Сайт піднятий на CMS Joomla! FacePalm'у не було меж. Joomla звісно має свою нішу, автор сам піднімав колись декілька сайтів на джумлі, але для сайту міліції, та ще й управління по боротьбі з кіберзлочиністю – це неприпустимо. Хоча б із мір безпеки і солідності. Їх, до речі, очевидно вже хотіли зламати, так як на папку з адмінкою движка вони поставили додатковий httppaswd.

Але окрім взлому сайту, можна його покласти dDos атакою. Після того як 30 листопада міліція розігнала студентів на Майдані, автор швиденько зареєстрував у двох соцмережах акаунти, від їх імені опублікував коротку інструкцію по ddos із натяком, що можна так задедосить будь-який сайт.. наприклад сайт МВС. І чекав допоки набереться критична маса тих, хто цим займеться (близько 10 тисяч думаю було). Сайт МВС тоді ліг. І не лише він. Про це писали у ЗМІ. Я звісно ж не закликав і не закликаю атакувати чужі сайти, тим паче урядові. Я проти такого, а інструкцію складав виключно в освітніх цілях. У ЗМІ писали (навіть знаю хто інформував їх про це) , що це хакери обвалили сайт МВС, але насправді нічого "хакерського" там не було. Банальний DDoS. І це після того, що задовго до того на урядові сайти були подібні атаки за закриття ex.ua. Висновків не роблять? Чи взяли гроші, але витратили не за призначенням? Чи недостатньо коштів? Чи не вистачає професіоналів?

Такі речі пояснити досить просто. Людина із зарплатою 1500-3000 грн або не захоче напрягатися більше, аніж ми побачили, або за такі гроші неможливо найняти людину із кращими знаннями. Колись автор, ще задовго до описаних подій отримав запрошення на співбесіду в якийсь IT-відділ при МВС. Бажання працювати на репресивний апарат Януковича у мене не було, але для цікавості прочитав вакансію. Вимоги були високі, а зарплата була не те, що мала, а прямо скажемо образлива. Праця IT-фахівця коштує дорого, далеко вище аніж середня зарплата по Україні.

У розділі "Керівництво" я побачив цілий букет відділів. Чим вони займаються, окрім проїдання бюджету – не знаю. Зрозумійте автора правильно, можливо це все прекрасні люди, котрих замість подорожника до рани можна прикладати, але існування "Управління" лише для того щоб існувало — хибний шлях. Є держструктури, які потрібно ліквідувати повністю. Є такі, без яких держава нормально функціонувати не може. Якщо нам потрібні правоохоронні органи, то постсовкову міліцію потрібно або жорстко реформувати і не соромлячись люструвати, або створити нові правоохоронні органи. Якщо Управління по боротьбі з кіберзлочиністю не може нормально функціонувати за наявних ресурсів, то виходи два: знайти ресурси прямо зараз і створити ефективне управління; або ліквідувати структуру і створити тоді, коли будуть для цього ресурси. Благо, покищо держава може існувати і без цієї структури.

І цей допис насправді не про "Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України". Цей допис про те, що таких "управлінь", "відділів", "департаментів" по Україні тисячі.

Беремо держапарат і відсікаємо все зайве.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі