Степан Гавриш
Колишній заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони
12.05.2014
3

Маємо добре продуману стратегію розколу України

У Донецькій та Луганській областях провели псевдорефрендуми. За самостійність на Луганщині сепаратисти "намалювали" собі 98 відсотків. На Донеччині — 89.

Цей псевдореферендум ніхто не визнаватиме — ні Київ, ні Захід. Не впевнений, що його одразу наважиться визнати Москва. Думаю, зараз вони дивляться на реакцію Заходу. Зокрема, щодо введення наступних санкцій.

Ситуація в Україні погіршилась. Цей референдум створив ілюзію у людей, що більшість жителів Сходу не хочуть жити під українським прапором і вимагають самостійності. Хоча ідея про самостійність Донбасу - абсурд. Ці регіони на дві третини дотаційні. Їм потрібні гігантські інвестиції для відновлення економічної дієздатності.

Маємо добре продуману стратегію розколу України через московську пропаганду. Людей налаштували проти київської влади. Протест на Сході створений штучно. Він мав би виникнути проти місцевих олігархів. Російська пропаганда та сепаратистські інформаційні удари по Україні досить сильні. Демонструють нездатність української влади прийняти конкретні рішення по Сходу. Головний промах - ми не ведемо інформаційну війну.

Референдум незаконний. Тому Україна могла будь-яким законним способом захистити суверенність держави. Ми завчасно не взяли під контроль усі населенні пункти Сходу, не перекрили приїзд агітаторів, завезення бюлетенів. Київ не знайшов протидії цьому процесу.

Аналізував західні засоби масової інформації. Позиція американських аналітиків змінюється не на користь української влади. У західній пресі все більше йдеться, що протест в Україні не тільки пов'язаний з війною Росії проти України. Наголошують, що це протест розчарованих громадян. Тим, що їх ніхто не захищає. Люди йшли на дільниці, бо терористи взяли у заручники цілі населенні пункти.

Київ опинився між двома проблемами. Перша — необхідно посилювати антитерористичну операцію. Друга — уберегти себе від звинувачень у великій кількості жертв. І не тільки серед мирного населення, але й озброєних сепаратистів.

Київська влада не має визнавати цей референдум. Зобов'язана почати розслідування щодо його організаторів. Треба продовжувати антитерористичну операцію. Забезпечити проведення президентських виборів. Українським політичним елітам, які борються за владу, було б непогано домовитись, що президент буде обраний у першому турі. Влада має бути більш рішучою. Військовим - надати особливі повноваження для проведення бойових операцій на Сході, щоб навести порядок.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі