В'ячеслав Іванюк
Президент Народної Академії Українського козацтва (НАУК), Голова Ради Співтовариства організацій Українського козацтва (СОУК)
10.05.2014

Україна – земля козацька

"Ukrania quae et Terra Cossacorum" – "Україна – земля козацька". Так охрестив колись Україну французький інженер-картограф Гійом ле-Васер де-Боплан. Втім, ці слова – не лише красива поетична метафора…

Галанцев "Terra Cossacorum"
Журнал "Військо України" № 10'2009

Те, що це "не лише красива поетична метафора" Володимир Галанцев абсолютно правий. Але не тільки козацькою хоробрістю та звитягою глибоко вразила Україна Гійома де-Боплана. В той час, коли Західний Світ потопав в крові від розгулу інквізиції (за сучасними оцінками число жертв середньовічної інквізиції становить до 10 мільйонів чоловік), коли представниць слабкої статі оголошували відьмами і тисячами спалювали на вогнищах, – зовсім поряд, і не де-небудь, а в центрі Європи, на страх адептам невільництва, на славу великих вільнолюбних предків і в настанову майбутнім незламним нащадкам, жила своїм життям сильна вільнолюбна громада, "цілий народ, з його своєрідним правлінням, де старшого не було, а молодший рівний всім, з особливими військовими прийомами, з особливим говором, іншими вдачами і звичаями" (Е.П.Савельев "Древняя история козачества"), а головне – рицарською ідеєю захисту скривджених і пригноблених, готовністю покласти голову за свою рідну Землю і батьківську Віру.

(Своє глумливе ставлення до порядків, які існували у Середньовічній Європі, яскраво описав у повісті "Ніч перед Різдвом" Микола Васильович Гоголь. В ній він руками Солохи, яку прямо називає відьмою, засунув у мішки з-під вугілля: зловредного чорта, сільського голову, церковного дяка і багатія Чуба).

Сьогодні мало хто замислюється, яким шляхом розвивалося б людство, якби не було вільнодумства. Не було його матеріалістичного погляду на природу і суспільство, не було його зневажливого ставлення до будь-яких догм і метафізичних постулатів, не було козацьких звичаїв і традицій. І причину такого відношення до минулого пояснити не складно. Така вже природа Суспільства – жити днем насущним, не надто переймаючись, що на нього очікує завтра, а тим паче, що з ним відбувалося вчора. І дарма. Одне діло руйнувати старе задля примарного нового, і удосконалювати перевірене часом.

У процесі тривалого історичного розвитку передовою силою і формою духовного об'єднання суспільства в Україні було козацтво. Епоха козацтва створила глибоку багатогранну духовність, що стала вершиною української національної культури.

П.І.Бровко,
(з передмови
до Положення про дитячо-юнацьку військово-спортивнупатріотичну гру "Сокіл" ("Джура") Українського козацтва,
затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 25 грудня 2003 року № 855)

Чи міг український народ обрати для себе іншу, не козацьку, форму самовираження, взявши за зразок одну із сусідніх політичних систем? Звичайно, міг! Але чи був би він, в такому випадку, Українським народом?!

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі