"А се чара княжа, ..."

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Що "ідеологічною" основою навали Орди на Русь Україну у 1240 році була руїна України і грабунок, засвідчили археологічні розкопки в Сарай Берке (на р. Ахтуба), які проводив А. В. Терещенко, у період з 1843 по 1851 рік. Розкопки А. В. Терещенка дали багатий і різноманітний матеріал, переважна частина якого, на жаль, втрачена. Всі документи (креслення, малюнки, списки, записки) зникли і тільки дещо зберігається в Ленінградському відділі Інституту археології та у Москві в Зброярній палаті.

В Москві в Зброярній палаті Кремля зберігається срібна заздравна чара чернігівського князя Володимира Давидовича, яка попала на Волгу (а хто знає, чи так?) після розграбування Чернігова. Ніби то, чара була знайдена на Царевому городищі (Ахтуба) у 1843 році. Академік Б. О. Рибаков датував чару 1139 роком, а знаходилася вона до навали Орди у Чернігові.

Ось який напис залишився на чарі: "А се чара княжа, Володимира Давидовича, хто з неї пьє, тому на здоровья і хвала бога і своєго господаря великого князя". Тут - чиста українська мова 1139 року.

А ось в Ермітажі зберігається червоноглиняна філіжанка висотою 13,5 сантиметрів, на якій нанесено зображення знаку Рюриковичів - Тризубіє (5 сантиметрів у висоту).

Як зазначалося, більша частина речей, знайденних А. В. Терещенком, не збереглася.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі