Конституційну реформу мають проводити не Яценюк з Тимошенко

Не знаю, коли у мене був востаннє такий настрій. Мені соромно, що віце-президент США Джо Байден має вчити нас, як проводити Конституційну реформу. Соромно, що американський політик чотири години розказував прописні істини нашим правителям. Нинішні керманичі говорять популістські гасла про реформу Конституції, самі не розуміючи, про що кажуть.

У нас чомусь ті, хто розуміється у питаннях Конституційної реформи, відсторонені від цієї роботи. Назвіть прізвища тих, хто зараз цим займається? Я не знаю цих людей. Підозрюю, що Арсеній Яценюк теж їх не знає. Може він сам цим займатиметься? Якщо так, то нічого доброго з цього не вийде. Бо він не є ні теоретиком, ні практиком у питаннях таких реформ. В Україні цю реформу можуть зробити Ігор Коліушко, Юрій Ганущак та Юрій Ключковський. Вони знають світові моделі конституцій, знають, як це працює в інших країнах. При всій повазі до Яценюка, Тимошенко, Порошенка, вони політики. А політики не можу проводити реформи.

Без Конституційної реформи справа далі не піде. Те, що пропонує Яценюк – створити обласні виконкоми – це дорога назад у Радянський Союз. Тоді скрізь були виконкоми – у районах, областях, містах. Виконком це повна колективна безвідповідальність. Це шлях до федералізації країни. Той, хто пише промови Яценюку, має уважніше читати, що пише. Уявіть, зараз у Луганській області обрали виконком. І все – маємо Луганське князівство. Коли говоримо про децентралізацію і розширення повноважень на місцях – треба розуміти, що розширювати треба права місцевого самоврядування. У Конституції мають бути чітко прописані повноваження – чим займається місцеве самоврядування, обласна влада і держава. Їх функції не мають пересікатися.

Якщо замінити обласні адміністрації на виконкоми, губернатора залишать без чітких повноважень. А повноваження у нього мають бути. Взяти для прикладу польського воєводу. Це той самий губернатор. Він має право вето на все, що відбувається у воєводстві. Коли не згоден з чимось, подає до суду упродовж п'яти днів.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі