Закон "Про ринок землі" все ж приймуть?

У Верховній Раді депутатам розданий законопроект "Про ринок землі" для розгляду у другому читанні. Обговорення його та голосування заплановані на цьому пленарному тижні.

Те, що цей доленосний для України законопроект, до якого впродовж опрацювання було внесено майже 2 000 поправок, все ж готують до прийняття (і, судячи з усього, приймуть), є доволі показовим для розуміння того, що нинішня парламентська більшість відчуває себе напередодні початку виборчої кампанії виключно невпевнено.

За усіма оцінками, запровадження ринку землі у переважно аграрній Україні, кардинально змінить і відносини на селі, і ставлення інвесторів до вітчизняного ринку, і перспективи розвитку сільськогосподарського виробництва і сільських територій, взагалі. Такий Закон слід було б прирівняти до конституційного, оскільки від нього залежать долі мільйонів громадян України, які проживають у сільській місцевості, орендують землю, чи працюють у сфері агровиробництва.

Нарікань на законопроект більш ніж достатньо. Від категоричних – "землю продавати не можна", до – "вільний ринок землі і негайно". Законопроект уникає цих крайнощів, але, за "кращими" українськими традиціями, констатуватиме крайнощі інші. Так, сферу земельної іпотеки буде монополізовано новоствореним державним земельним банком, що лише посилить вплив контролюючих і регулюючих органів (яких і так більш ніж достатньо) у сфері земельних відносин. Фактично закріплюватимуться за сучасними латифундистами землі, орендовані ними у місцевих громад. Обмежуватимуться права власників дрібних земельних наділів. Зрештою – буде легалізовано всю орендовану, часто у дуже сумнівний спосіб, землю. І таких зауважень і претензій до законопроекту вистачає. А, відповідно, і ухвалювати його було б доцільно після дальшої доробки – восени 2012 року.

Однак це логічне зауваження, швидше за все, не буде враховано Верховною Радою, яка намагатиметься прийняти Закон якомога швидше. Чому? Та тому, що в іншому випадку положення законопроекту озвучуватимуться під час виборчої кампанії. І тоді люди почують про деякі дуже цікаві нюанси, які влада не бажає, поки що, виносити на публіку. А те, що нинішня проурядова коаліція збереже більшість у новому скликанні українського парламенту вельми сумнівно. А тому доведеться законопроект про ринок землі розглядати по-новому. Що для зацікавлених у його швидкому і таємному прийнятті осіб не є прийнятним.

Тому і поспішають.

Депутат Вінницької міської ради

Ігор Ткачук

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі