Недомайданені

Мене завжди дивувало: як Сталін зміг репресувати так багато людей під час чисток чи зробити Голодомор? Ну була у нього репресивна машина. І що? Можна сказати, що була спрятлива міжнародна ситуація. Але хіба це пояснення?

Відповідь одна: суспільство не було готове відбитись. Всередині нього була своя п'ята колона Коли проводили розкуркулення, то завжди знаходилась критична маса людей, яка вірила в існування підлих "куркулів". (а може просто заздрила їм!) Коли громили більшовиків, то був той, хто толерував розправу з "троцькістами". Коли били українську національну еліту, то були ті, які вірили, що кожен звинувачений — дійсно "буржуазний український націоналіст".

Завжди знаходилась група в суспільстві, яка "піддакувала" владі. Часто й вони потрапляли під роздачу. Це саме той контингент, який в сталінських тюрмах казав: "це випадково", "партія зробила помилку", "вождь не знає, а це місцеві ". Одним словом — дурні.

Я по наївності думав, що з розпадом СРСР все це пішло в минуле. Але події на Банковій в неділю переконують в іншому. Чому ж так багато журналістів та політиків закликають міліцію покарати провокаторів? Бо підпомічник НКВС живе у їхній душі. Після "троцькістів", "куркулів", "буржуазних націоналістів" вони потрапили на новий тренд - "провокатори". Тому й кричать: там була провокація!

Але до кого ви апелюєте? До міжнародно спільноти? Та їй пофіг. До репресивної машина? По-перше, це не розумно. Бо дивно карати міліцейських провокаторів через міліцію. По-друге, воплями про провокацію ви розв'язуєте руки режиму (який ще вчора ви ж називали "злочинним") вдарити туди, куди він захоче. Бо як казав наш любимий президент: почую кожного! І він вас почув. Ясно, що журналісти, як правило, люди недалекі,а  політики занадто хитрі. Тому вони сплавляють непідконтрольний офіційній опозиції контингент. Але чому у воплях про провокацію бере участь так багато людей? І чому кинути камінь в беркутят— провокація, а розігнати Євромайдан — ні?

Наш журналістсько-політичний бомонд створив всі умови, щоб режим дійсно став злочинним. Тому чекайте розгортання вибіркових репресій. Це мінус. Але є плюс. Тепер старі гасла - "Януковича геть" і "бандитам тюрми" - без бруківки виглядають як сумнівні оціночні судження.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі