Андрiй Степаненко
Кажуть, що краща робота - це високооплачуване хобі. Я знайшов свою кращу роботу й тепер насолоджуюсь її результатами.
20.03.2013

Проблемні кредити – банки грабують українців

Українські банки знову скаржаться на свою "бідність", хоча насправді   їхнім головним ворогом як і раніше залишається... жадібність.

Як підрахували днями  експерти НБУ, чистий прибуток наших банків за підсумками січня-лютого поточного року склав "лише" 208 млн. гривень.

Банкіри бідкаються, що це аж в 2,8 рази менше, аніж за аналогічний період минулого року, коли за два перших місяці їм вдалося своєю "чесною" працею нажити 583 млн. грн.

Тим часом, жоден з них не квапиться підвищувати процентні ставки по депозитах і знижувати – по кредитах. Правда, згідно з офіційними даними Нацбанку, середньозважений рівень ставки по гривневих кредитах таки зменшився з 17,55 до 16,51% річних, а у ВКВ - з 9,3 до 9,01%, однак отримати позику на таких умовах практично нереально, тим більше – для фізичних осіб.

Відзначимо, що українські банкіри продовжують вдосконалювати схему так званого "валютного пилососа", за якою банки буквально висмоктують в населення валютні заощадження та конвертують їх у валютні кредити для підприємств (переважно, крупного бізнесу) - адже споживчі кредити у ВКВ для рядових наших співгромадян по суті заборонені.

Втім, банки непогано відіграються і на гривневих кредитах для населення, включаючи в договори хитрі умови та двозначні застереження, які представляють для недосвідченого позичальника справжні пастки.

Невипадково ж, в Україні продовжує рости частка проблемних кредитів, обсяг яких, за інформацією НБУ, до кінця лютого 2013 р. досяг 9,28% суми усіх виданих банківських позик.

Що ж стосується простроченої заборгованості по кредитах, то вона з початку року збільшилася на 4,2% - до 75 млрд. 601 млн. гривень, що становить майже половину всього обсягу кредитів, виданих фізособам в Україні (183,9 млрд. грн.)

Підкреслимо, що відбувається це у відносно нормальній, некризовій обстановці, яку керівництво нашої країни навіть намагається називати "покращенням".

Цікаво, що ж думає сама ця влада про наслідки подальшого росту соціальної напруги – хвилі невдоволення обманутих банками позичальників та вкладників? І  чи скоро наші державні мужі почнуть вживати реальних заходів для приборкання жадібності наших "бідненьких" банків?

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі