Георгій Манчуленко
Народний депутат України II, III, IV скликань. Офіцер повітряно - десантних військ в запасі. Стояв біля витоків Української Гельсінської спілки і Руху на Буковині. Один із засновників Спілки офіцерів України та ГО "Українське козацтво". У лавах КПСС/КПУ не перебував. Розробник більшості законів, що регулюють сферу націонапьної безпеки і оборони. В Законі "Про основи національної безпеки України" вперше запровадив норму про Стратегію національної безпеки. Добився прийняття Закону "Про розвідувальні органи України", який узаконив існування воєнної розвідки та вперше визначив правові норми (на рівні закону, а не підзаконних актів) функціонування всього розвідувального співтовариства України. До Закону "Про боротьбу з тероризмом" вніс новації щодо застосування Збройних Сил України в антитерористчних операціях (без ЗСУ АТО на Донбасі була б неможливою). Розробив Концепцію підвищення ролі високомобільних родів військ (спецпризначення, повітряно-десантних, морської піхоти) та створення Сил спеціальних операцій (закрита тематика, 2001 рік), яка до цього часу практично не реалізована. Здійснив парашутний стрибок на дрейфуючу крижину Північного полюсу, будучи заступником начальника експедиції "Україна - Північний полюс - 2000". Активіст Майдану, на якому діяв і в найтрагічніші київські дні лютого 2014 року. Буковина - мій рідний край, а Київ - серце вічної України, моєї неповторної Батьківщини!
12.02.2013
11

Віктор Янукович і сліди спецслужб...

Кожна нормальна країна має свої спеціальні служби. І ці служби разом з іншими державними інституціями, якщо вони є повноцінними та правовими, а суспільства – демократичними, роблять ту чи іншу країну повноправним і шанованим суб'єктом міжнародного права, а не чиїмось придатком чи ізгоєм. Але тут йтиметься про дещо інше…

Україна в цьому плані теж не є винятком, бо має свої спецслужби. Абсолютна більшість наших громадян про наявність окремих із них знає. Це з одного боку. А з іншого, – також абсолютна більшість наших громадян, мабуть, не знає, яка у цих служб сфера компетенції. Куди вони мають право сунути свого носа, а куди, принаймні за Законом, не мають… І які конкретно спецслужби у нас існують?

Їх є декілька. Кожна з них має свою компетенцію, яка окреслена відповідними Законами України. Але тут я коротко зупинюсь тільки на одній з них, наймення якій Служба безпеки України (СБУ), та на певному аспекті її діяльності.

Так ось, саме СБУ має відношення до державної кадрової політики. І якраз вона надає свою характеристику тому чи іншому кандидату на відповідальну посаду без його відома. А сама СБУ, після розвалу СССР та його каральних органів, майже на 100% була укомплектована вихідцями з КГБ (Комітєт госбєзопасності), ймення якому легіон тьми. Це вже зараз ситуація дещо інша, хоча вихідців усіляких там все одно вистачає…

А при чому тут Віктор Янукович? – спитаєте ви. Пояснюю. У серпні 1996 р. він був призначений заступником голови Донецької облдержадміністрації, у вересні того ж року – першим заступником голови (фактично був керівником, оскільки тодішній голова облдержадміністрації майже всю повноту влади віддав своєму першому заступнику), а 14 травня 1997 р. – головою Донецької облдержадміністрації. Всі ці його призначення не могли відбуватися без супроводу СБУ. Мало того, СБУ, як спеціальний правоохоронний орган, добре знала, що діялося тоді і згодом на теренах Донеччини. В її архівах можна знайти чимало цікавих речей…

І ось – одна з таких. З'являється прізвище земляка Віктора Януковича, генерала, який з 1995 р. належав до керівництва СБУ, а в радянські часи служив у КГБ. Саме цей генерал СБУ свого часу запропонував Президенту України Леоніду Кучмі призначити головою Донецької облдержадміністрації Віктора Януковича. Мабуть, що для цього у нього були свої мотиви, враховуючи їхнє радянське минуле… І тому СБУ сказала своє позитивне слово.

Пізніше цей генерал був народним депутатом України кількох останніх скликань і належав до тих політичних сил, які зараз знаходяться в опозиції. Можливо, що він міг би дещо пригадати про бурхливі 90 – і на Донеччині та розказати хоча б своїм соратникам, в розрізі останніх "гучних розслідувань" владою окремих вбивств, хто за ким і за чим тоді стояв, і чому так часто там лунали смертельні постріли… Та й інші відомі чи не дуже, кваліфіковані чи не зовсім, співробітники і очільники СБУ, які зараз асоціюють себе з опозицією, не повинні мовчати, якщо у них є мужність, офіцерська честь та державницька громадянська позиція, що не допускають угодовства з нинішнім бєспрєдєлом!

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі