Пост ще не активовано
Vika
Если бы люди тратили чуть больше сил на то, чтобы искать и открывать то, что их объединяет, а не умножать то, что их разделяет, — быть может, нам удалось бы жить в мире. - Антуан де Сент-Экзюпери
20.12.2012
6

Шовинизму и Упадку - Бойкот и Анафема, или просто ШУБА

З історії кухні

Ця розповідь про те, як з'явилася страва - Оселедець під шубою, легендарна новорічна страва з політичним підтекстом

Якщо вірити народній легенді, то за переказами, ця "Венера в хутрі" народилася в 1918 році і примирило пролетаріат з селянством. У цей, м'яко кажучи, не дуже спокійний час народ всіляко дошукувався історичної правди.

Ще з часів Достоєвського улюбленим місцем правдошукачів був трактир -  саме там і відбувалися самі гарячі суперечки: - з биттям посуду, звинуваченнями у контрреволюції та співом  "Інтернаціоналу" на столах.

Одному з московських купців, господарю мережі популярних закусочних, Анастасу Богомілову, така "нездорова" атмосфера зовсім  не подобалася, і він шукав спосіб уникнути громадянської  війни хоча б у власних закладах.

На допомогу Анастасу прийшов один з його кухарів - Аристарх Прокопцев, який запропонував  прокласти шлях до сердець бунтарів через шлунок. Він створив "страву світу", кожен інгредієнт якого був символічний:

оселедець позначав пролетаріат, так як був найулюбленішою його їжею;

картопля, морква і цибуля -  які вийшли з землі – уособлювали селянство;

-  буряк - червоний прапор революції.

Салат був щедро заправлений французьким  соусом майонезом - чи то на знак поваги до творців Великої французької буржуазної революції, чи то, навпаки, на згадку про зовнішнього ворога більшовиків - Антанту, до складу якої входила і Франція.

Відповідно до, вкладеного в цю страву, змісту й виникла її назва  - "шуба", абревіатура російською:

"Шовинизму и Упадку - Бойкот и Анафема", а скорочено - "Ш.У.Б.А."

Салат цей надзвичайно сподобався відвідувачам: вони активно їм закушували, у зв'язку з чим менше п'яніли і, відповідно, менше билися. А презентована "шуба" була якраз напередодні Нового, 1919 Року.

Наскільки правдива ця легенда - невідомо, однак її укладачі були людьми, безумовно, талановитими: - мало того, що вони "нагородили" оселедець під шубою прихованим змістом, так ще  і знайшли виправдання її новорічному  статусу.

Інгредієнти традиційного оселедця під шубою відомі всім:

-   оселедець, картопля, морква, ріпчаста цибуля, яблуко, буряк, майонез. Овочі (крім цибулі) повинні бути вареними. Цибулю краще брати велику - вона більш солодша. І майонез - з великим відсотком жирності або домашній.

ЇЇ приготування дуже просте (навіть чоловіки впораються запросто)

- На дно плоскої салатниці викласти шарами всі інгредієнти в такій послідовності: картопля, оселедець, цибуля, морква, яблуко, буряк. (кожен шар овочів змазати майонезом)

Незважаючи на відкритий доступ до класичного рецепту, кожен готує цей салат по-своєму: хтось ігнорує цибулю, хтось додає яблуко або маринований огірок, а хтось - сир. І це не межа! Сучасність не славиться трепетним ставленням до класики, і не важливо  -  Пушкін це або всього лише оселедець під шубою.

Знаходяться новатори, які відважуються внести серйозні зміни в легендарний рецепт:

- Багато шеф-кухарів ввічливо пропонують оселедця "посунутися" і поступитися місцем більш благородній і вишуканій рибі  (лососеві, сьомзі) або морепродуктам  (креветкам, крабам, кальмарам).

Але справжню революцію влаштовують самі домогосподарки: - вони впевнено вторгаються в рецептуру, і в підсумку на столах з'являються такі  салати, як

"Оселедець під шубою без оселедця",

"Оселедець під шубою з яйцями",

"Оселедець в новій шубі",

"Оселедець в пальто",

"Оселедець під легкою шубкою",

"Оселедець у кожусі" ...

Існує навіть вегетаріанська версія салату - "Море під шубою" - оселедець замінюється морською капустою або водоростями, наприклад, вакаме. Як стверджують суворі вегетаріанці, справжній рибний смак цих водоростей ідеально компенсує смак самого оселедця.  Для "щільності" деякі додають  до водоростей мариновані гриби. А яйця, яких в класичній "шубі" немає і бути не може, але які частіше всього з'являються в "Середньостатистичній", вегани замінюють на авокадо. Майонез використовують рослинний, без яєць.

І ось як доказ, два незвичайних рецепти Оселедця під шубою

Святкова порційна подача незвичайного Оселедця під шубою

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі