Шовинизму и Упадку - Бойкот и Анафема, или просто ШУБА
З історії кухні
Ця розповідь про те, як з'явилася страва - Оселедець під шубою, легендарна новорічна страва з політичним підтекстом
Якщо вірити народній легенді, то за переказами, ця "Венера в хутрі" народилася в 1918 році і примирило пролетаріат з селянством. У цей, м'яко кажучи, не дуже спокійний час народ всіляко дошукувався історичної правди.
Ще з часів Достоєвського улюбленим місцем правдошукачів був трактир - саме там і відбувалися самі гарячі суперечки: - з биттям посуду, звинуваченнями у контрреволюції та співом "Інтернаціоналу" на столах.
Одному з московських купців, господарю мережі популярних закусочних, Анастасу Богомілову, така "нездорова" атмосфера зовсім не подобалася, і він шукав спосіб уникнути громадянської війни хоча б у власних закладах.
На допомогу Анастасу прийшов один з його кухарів - Аристарх Прокопцев, який запропонував прокласти шлях до сердець бунтарів через шлунок. Він створив "страву світу", кожен інгредієнт якого був символічний:
- оселедець позначав пролетаріат, так як був найулюбленішою його їжею;
- картопля, морква і цибуля - які вийшли з землі – уособлювали селянство;
- буряк - червоний прапор революції.
Салат був щедро заправлений французьким соусом майонезом - чи то на знак поваги до творців Великої французької буржуазної революції, чи то, навпаки, на згадку про зовнішнього ворога більшовиків - Антанту, до складу якої входила і Франція.
Відповідно до, вкладеного в цю страву, змісту й виникла її назва - "шуба", абревіатура російською:
"Шовинизму и Упадку - Бойкот и Анафема", а скорочено - "Ш.У.Б.А."
Салат цей надзвичайно сподобався відвідувачам: вони активно їм закушували, у зв'язку з чим менше п'яніли і, відповідно, менше билися. А презентована "шуба" була якраз напередодні Нового, 1919 Року.
Наскільки правдива ця легенда - невідомо, однак її укладачі були людьми, безумовно, талановитими: - мало того, що вони "нагородили" оселедець під шубою прихованим змістом, так ще і знайшли виправдання її новорічному статусу.
Інгредієнти традиційного оселедця під шубою відомі всім:
- оселедець, картопля, морква, ріпчаста цибуля, яблуко, буряк, майонез. Овочі (крім цибулі) повинні бути вареними. Цибулю краще брати велику - вона більш солодша. І майонез - з великим відсотком жирності або домашній.
ЇЇ приготування дуже просте (навіть чоловіки впораються запросто)
- На дно плоскої салатниці викласти шарами всі інгредієнти в такій послідовності: картопля, оселедець, цибуля, морква, яблуко, буряк. (кожен шар овочів змазати майонезом)
Незважаючи на відкритий доступ до класичного рецепту, кожен готує цей салат по-своєму: хтось ігнорує цибулю, хтось додає яблуко або маринований огірок, а хтось - сир. І це не межа! Сучасність не славиться трепетним ставленням до класики, і не важливо - Пушкін це або всього лише оселедець під шубою.
Знаходяться новатори, які відважуються внести серйозні зміни в легендарний рецепт:
- Багато шеф-кухарів ввічливо пропонують оселедця "посунутися" і поступитися місцем більш благородній і вишуканій рибі (лососеві, сьомзі) або морепродуктам (креветкам, крабам, кальмарам).
Але справжню революцію влаштовують самі домогосподарки: - вони впевнено вторгаються в рецептуру, і в підсумку на столах з'являються такі салати, як
"Оселедець під шубою без оселедця",
"Оселедець під шубою з яйцями",
"Оселедець в новій шубі",
"Оселедець в пальто",
"Оселедець під легкою шубкою",
"Оселедець у кожусі" ...
Існує навіть вегетаріанська версія салату - "Море під шубою" - оселедець замінюється морською капустою або водоростями, наприклад, вакаме. Як стверджують суворі вегетаріанці, справжній рибний смак цих водоростей ідеально компенсує смак самого оселедця. Для "щільності" деякі додають до водоростей мариновані гриби. А яйця, яких в класичній "шубі" немає і бути не може, але які частіше всього з'являються в "Середньостатистичній", вегани замінюють на авокадо. Майонез використовують рослинний, без яєць.
І ось як доказ, два незвичайних рецепти Оселедця під шубою
Святкова порційна подача незвичайного Оселедця під шубою