Дмитро Васильєв
Український націоналіст. Керівник прес-служби Кіровоградської обласної організації ВО "Свобода"
02.12.2012

Кіровоградські свободівці відвідали виставку "Народна війна", створену Київською міською організацією Всеукраїнського товариства "Меморіал".

30 листопада 2012 року о 12.00 у Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка "НАРОДНА ВІЙНА",створена Київською міською організацією Всеукраїнського товариства "Меморіал" .
2 грудня, в останній день виставки її відвідали свободівці. Кіровоградські націоналісти уважно дослідили кожен планшет, де були представлені фото і документи з секретних архівів СБУ, на яких висвітлюється боротьба українського народу проти московських окупантів з 1917 по 1932 роки.
Голова Київської міської організації Всеукраїнського товариства "Меморіал" Роман Круцик зацікавився присутністю на його виставці свободівців, і щиро та невимушено поспілкувався з ними. Також, він, жартома, а може й ні ))) , пообіцяв передати привіт Олегу Тягнибоку від Кіровоградських націоналістів, по прибуттю в Київ ...


Роман Круцик проводить екскурсію виставкою Роман Круцик проводить екскурсію

Роман Круцик спілкується зі свободівцями фотографування з автором виставки

По завершенню екскурсії, багато  хто, зі свободівців пішов не з пустими руками, придбавши книги, від авторів виставки.

путівник до експозиції придбані книги

Виставка "Народна війна" складається з 24 тематичних планшетів, присвячених Центральній Раді (2), Гетьманській Україні (1), Директорії (2), ЗУНР (1), Кубані (1) та УРССР (17). На кожному планшеті змонтовані різноманітні матеріали: документи, карти, фотографії, малюнки. Під документами – посилання на джерела, переважна більшість з яких архівні. Основна частина архівних матеріалів запозичена з фондів Державного архіву СБУ, ЦДАГО України, державних архівів областей. Більшість документів за відсутністю місця подається у фрагментах.
У концептуальну основу виставки покладений губернський адміністративно-територіальний устрій, який існував в УРСР до 1925 року. Велика кількість інформації, що зосереджена на планшетах, робить експозицію цікавою в краєзнавчому аспекті. Експозиція репрезентує результат більше ніж дворічної пошукової роботи в архівах 18 областей. Зосереджений в ній фактичний матеріал показує з неочікуваного боку проблему, яка традиційно вивчалася під іншим кутом зору. Науковці і публіцисти, як правило, досліджували репресії радянської влади, спрямовані проти суспільства, яке не бажало трансформуватися відповідно до вимог режиму. Про репресії влади проти народу опубліковані сотні наукових праць.
Водночас експозиція "Народна війна" присвячена висвітленню цієї теми під дещо іншим кутом зору з погляду протестних настроїв і дій. Вона яскраво засвідчує, що народ не тільки піддавався репресіям, але й опирався їм.
Відтак автори виставки представили безсумнівно серйозну новаторську роботу.
Екскурсії по виставці проводить голова Київської міської організації Всеукраїнського товариства "Меморіал" Роман Миколайович Круцик.


Фото Максим Козак.
Відомості про виставку звідси.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі