Протестувати чи ні? Ось у чому питання

Сьогодні мені пощастило побувати на одному з засідань Політ клубу очолюваного Віталієм Портніковим. Зустріч була присвячена українським протестам. Учасники мали змогу порівняти наші акції незгоди з російськими.

Запрошено було багато цікавих людей таких, як Віра Холмогорова, Мустафа Найем, Олександр Данилюк та Остап Семерак. Серед гостей були помічені і такі особистості, як Микола Княжицький (генеральний директор Tvi), Соня Кошкіна (шеф-редактор інтернет-видання LB.ua) та Сергій Висоцький (спеціальний кореспондент "ЛІГАБізнесІнформ").

Ні для кого не є новиною, що зараз в Україні дуже часто проходять різні акції протесту. Однак у більшості випадків вони не дієві. І не важливо хто їх організовує — свідомі громадяни, опозиційні чи партійні діячі.

Більшість акцій проти чогось, у людей нема позитивних лозунгів. Тобто виходячи протестувати, люди не розуміють за що вони борються. Мало хто усвідомлює, що виходить він за себе. На думку Мустафи така ситуація у нас ще гірша, ніж в Росії.

Чітко було зрозуміло вимоги народу на Помаранчевому Майдані. І на Податковому також. На інших заходах — ні. Саме тому на обох Майданах народ хоч щось отримав.

Люди бояться говорити і виходити на політичні акції. Бо знають чим усе може закінчитись. Багато активістів Податкового Майдану зараз попросили політичного притулку в Європі. Інших активістів судять за різними абсурдними статтями. Наприклад, після роздачі презервативів із зображенням Януковича в Сумах був затриманий активіст Андрій Рибалко. Судять по адміністративній статті. Вже було декілька засідань, і буде ще.

Тобто форму протесту треба змінювати. Бо ті акції, що ми зараз маємо, нічим не допоможуть, лише додадуть неприємностей активістам. Нам потрібно щось типу Болотної площі в Москві, якщо ми хочемо скинути правлячий режим. Але є єдине питання — хто буде замість Януковича? Хто потрібен Україні? Де взяти адекватних людей?

Тема протесту дуже складна та велика, і саме тому відведеного часу було замало. Єдине, що можна сказати — треба щось змінювати. І якомога швидше. А починати треба з підсвідомості кожної людини.

Загалом захід був досить цікавим і, на мою думку, Політ клуб варто відвідувати. Ні, я не рекламую Портнікова з його ідеєю. Просто, якщо ми хочемо щось змінити, треба іноді прислуховуватись до думки людей, що знають трохи більше.

Слідкувати за подіями Політ клубу можна на їх сторінці у Фейсбуці: http://www.facebook.com/uapolitclub

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі