Не дієві дії активістів. Чи готова Україна до революції?

Якось останнім часом багато стикаюся з політичною тематикою в мистецтві. Ось якраз нещодавно був фестиваль документального кіно DocuDays, де і Арабську весну показали, і наше Межигір'я (точніше не наше, а Його) з журналістами, що хотіли потрапити туди, куди не всім відкрита дорога, і різних активістів українських та зарубіжних, що постійно відстоюють свої законні права.

А сьогодні потрапила на виставку "Золота камера", що в Центрі сучасного мистецтва М17. Звичайно більшість фото там - чисто художні, однак і з соціальною тематикою також були. Зокрема помітила світлину, зроблену влітку минулого року, де зображений блогер Дмитро Різниченко, який пшикає газовим балончиком за беркутівців. Його багато, хто бачив, але все одно покажу на всяк випадок.

І от що мені подумалось. Абстрагувавшись на деякий час від політичного життя, а саме від участі в політичних акціях та мітингах, я почала аналізувати дії активістів. Звичайно будь-які прояви політичної активності це добре. Адже, "що таке океан, як не безліч крапель". Але, на жаль, як показує практика, зазвичай всі дії не дієві (от так от виходить). Більш того, навіть за дрібниці можуть посадити. Як, наприклад, сталося з сумськими хлопцями, що отримали ув'язнення від року за трафарет з простреленою головою Януковича.

І тут знову спливає така річ - "критикуєш - пропонуй, пропонуєш - роби". І якось я замислилась над тим, що ж власне треба робити, і не змогла дати собі остаточної відповіді. Однозначно, малюнків та невеликих акцій замало, а для справжньої революції ще, здається, не час. Принаймні, я не можу (і не хочу) зараз уявити собі Україну у вогні, масові заворушення та, напевно, якоюсь мірою розруху. Тобто треба знайти "золоту середину" у цьому. Але яка вона ця "золота середина"? Я поки що не можу відповісти достовірно.

Що думаєте ви? І як ви вважаєте, чи багато людей на даний час готові підтримати якісь революційні дії, якщо такі могли б розпочатися? Тобто, люди бояться виходити на вулиці принципово, чи просто чекають коли хтось почне? Мені цікава ваша думка.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

128

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі