Андрій Калахан
Християнин. Соціал-націоналіст. Журналіст і блогер. Депутат Луцької міськради
26.02.2012
5

За кулісами скандалу з "Євробаченням"-2. А судді хто?

У мене складається враження, що справжню мету роздмухування "расистського" скандалу  з українським Відбором на "Євробачення" приховують. На мій погляд, нинішня медіа-хвиля спрямована на відвертання уваги суспільства від дійсно важливих моментів у організації Національною телекомпанією України конкурсного Відбору.

І суть навіть не лише у перемозі Гайтані. Результати всього конкурсу мають дуже сумнівний смак.

"А судді хто?" Це питання з комедії "Горе от ума" російського письменника Олександра Грибоєдова актуальне і дотепер. Це всі добре розуміють. На сайті "Першого національного" ви можете знайти Положення національного відбору на участь у Міжнародному пісенному конкурсі "Євробачення–2012".

Зокрема, там є один дуже цікавий пункт 2.4: "Жоден із членів журі не повинен мати будь-якого стосунку до пісні та/або виконавця, який бере участь у Відборі, що має забезпечити об'єктивність та неупередженість їх голосування".

Сайт "Першого національного" за кілька днів до фіналу Відбору повідомив:

"з метою надання рівних можливостей для всіх учасників фіналу національного відбору конкурсу Євробачення, а також для припинення безпідставних чуток і домислів, організаторами конкурсу було прийнято рішення про зняття з участі у фіналі нацвідбору одного з найсильніших претендентів на поїздку до Азербайджану - Матіаса. Таке рішення було прийнято для забезпечення максимальної прозорості в фіналі національного відбору… Нагадаємо, що продюсер Матіаса, Влад Багінський був членом журі півфіналу відбору".

Здавалося б, такий крок чітко відповідає Положенню. Але чи все так чудово, як здається?

Таким чином, до "фінального" журі увійшли:

1. Єгор Бенкендорф
2. Валід Арфуш
3. Юрій Рибчинський
4. Семен Горов
5. Марія Манюк
6. Рудольф Кірнос
7. Альона Мозгова

Ось чи відповідає такий склад критерію, вказаному в положенні? Реалії вказують на те, що тут панують подвійні стандарти. Якщо, скажімо, пана Багінського із журі виключили за те, що він мав стосунок до одного з фаворитів конкурсу, то інших це не стосується:

Так, наприклад, член журі Семен Горов був режисером кліпу "Бомба" учасника Відбору Василя Бондарчука. Щоправда, це було давнувато, та все ж.

Свіжіший приклад - спільна робота Горова з тепер уже учасницею "Євробачення" Гайтаною. Він знімає для неї кліпи. Прем'єра їх останньої роботи – відео на пісню "Самый лучший" відбулася нещодавно – у грудні 2011-го. "Працювати з Гайтаною одне задоволення, вона прекрасна артистка, талановита співачка і неймовірно хороша людина. З нею ми працюємо вже не вперше і я можу сказати, що задоволений кожним міліметром нашої співпраці", - зазначив при цьому Семен Горов. Він у Гайтани викликає величезну повагу, - сказала вона.

Попередній "міліметр" співпраці режисера і співачки – кліп "Шахтёр-Чемпион!". У відео можна побачити "Донбас-арену", футболістів клубу Рината Ахметова і абревіатуру його фінансово-промислової групи "СКМ". Зрештою, в одному з епізодів на мить з'являється і сам Ринат Леонідович.

По суті, сама Гайтана зізналась у тому, що до зйомок такого "хіта" її спонукала участь у "ахметовських"  корпоративах: "Из-за того, что я очень часто ездила в гости к команде "Шахтер" и выступала у них на праздниках в честь победы (они славятся тем, что любят устраивать грандиозные концерты и приглашать артистов), я уже начала привыкать к ним".

Гайтана, мабуть, настільки "звикла" до донецького клубу, що вони з Горовим на додачу до російськомовного кліпу зняли англомовний - "Shakhtar the champion!"

Цікаво, що чоловіком іншого члена журі Відбору – моделі Марії Манюк є Юрій Громницький. Він є "обличчям" Першого національного, ведучим програми "Точка зору". Водночас Громницький за сумісництвом є прес-секретарем людини Ахметова в уряді – віце-прем'єра Бориса Колесникова…

Чи має Ахметов стосунок до перемоги Гайтани, зрозуміти важко. Хоча гіпотетично такий варіант можливий.

До речі, в Інтернеті легко знайти фото, скажімо, як у одному ресторані гуляють Семен Горов, Гайтана та її співмешканець і за сумісництвом продюсер Едуард Клім. При чому, фото порівняно свіжі – наприкінці листопада 2011-го.

Очевидно, з Гайтаною та Клімом підтримує хороші стосунки і член журі Олена Мозгова. Вони разом відзначили у ресторані день народження Мозгової. "Запрошуючи на свято, Олена уточнювала, що організовує це заради того, щоб порадувати своїх друзів, які поруч і тих, кого давненько не бачила", - пише "Комсомольська правда в Україні". Варто зауважити, що це свято життя відбувається майже за тиждень до фіналу українського Відбору "Євробачення".

Зрештою, дивно, чому до журі українського Відбору потрапив гендиректор телеканалу "RU Music" Рудольф Кірнос?

Нагадаємо, у 2007 році у Дніпропетровську сталася трагедія. Внаслідок вибуху газу тоді загинули 23 особи. У країні оголосили День жалоби. Через трохи часу на шахті імені Засядька у Донецькій області гине понад 100 гірників. Оголошується День жалоби.

Проте у обидвох випадках каналом "RU Music" ігнорується траур. Лише Рудольф Кірнос аргументував такі дії не випадковістю чи недоглядом, як деякі інші мовники, а ідейною позицією. Як стверджував тоді голова Нацради з питань телебачення та радіомовлення Віталій Шевченко, канал Кірноса "є чи не найбільшим порушником і в сенсі реального мовлення, і в сенсі цинічого ставлення до людського горя". Національна рада, казав Шевченко, отримала від керівництва "RU Music" листа, у якому йшлося про те, що чинність указу про жалобу є сумнівною, тому його виконання канал не вважає необхідним.

У відповідь Нацрада проводить на телекомпанії позапланову перевірку. Натомість до перевіряльників у приміщенні "RU Music" застосували силу, вилучивши документи та виштовхавши з приміщення, озброєні автоматами люди…

Тепер виникає риторичне запитання – чи має моральне право людина, яка цинічно ставиться до загальнонаціональних трагедій, вирішувати, хто представлятиме Україну на міжнародному конкурсі?

Дивною є і логіка представників державної структури - Національної телекомпанії України. Навіщо запрошувати в журі Відбору "Євробачення" того, через кого постраждали їх колеги з Нацради, хай і кількома роками раніше?

Проте "логіка" участі Рудольфа Кірноса в журі таки прослідковується. В ротації його музичного каналу часто демонструються кліпи учасниці Відбору Гайтани. Та й ще перед виступами фіналістів Відбору глядачі мали нагоду побачити зображення Гайтани разом з логотипом "RU Music".

Інший учасник Відбору Макс Барскіх 4 рази перемагав у хіт-параді "ТОП-11" на цьому телеканалі. На "RU Music" крутили і кліп Едуарда Романюти

Той же Едуард Романюта наприкінці 2010-го отримав засновану НТКУ премію "Перші на Першому". Він з того часу брав участь у кількох концертах на державному телеканалі. Зокрема разом з іншою учасницею Відбору Ольгою Поляковою вони співали у "Новорічному вогнику на Першому". Нагадаю – "суддями" Відбору були одразу двоє представників Національної телекомпанії – гендиректор Єгор Бенкендорф та його заступник Валід Арфуш.

Опосередкований стосунок є і в учасниці Відбору Ольги Полякової та членів журі Марини Манюк та Валіда Арфуша. "Суперблондинка" свого часу була моделлю. Своєю чергою Арфуш і Манюк достатньо довго працювали у модельному бізнесі…

Я припускаю, що і деякі інші цьогорічні претенденти на участь від України у "Євробаченні" могли мати стосунок до "суддів" фіналу.

У Положенні про національний відбір на "Євробачення" йдеться: "Національна телекомпанія України (далі – НТКУ) є організатором і розпорядником Відбору, самостійно та на власний розсуд формує склад журі Відбору". І кількома пунктами нижче: "Жоден із членів журі не повинен мати будь-якого стосунку до пісні та/або виконавця, який бере участь у Відборі, що має забезпечити об'єктивність та неупередженість їх голосування".

То де ж обіцяні НТКУ "принципи неупередженості, об'єктивності та справедливості" журі? Виходить, що державний канал писав Положення, навіть не збираючись його дотримуватися.

Або дотримуватися, але у окремих випадках. Якщо був створений прецедент вибуття з процесу Відбору на "Євробачення" одного учасника і пов'язаного із ним члена журі, то чому це не стосувалося інших? "Во избежание любых, скажем, критики в наш адрес, было нами принято такое решение, и мы очень рады, что артист с пониманием к этому отнесся, хоть эта новость его и расстраивала", - пояснював заступник гендиректора НТКУ Валід Арфуш. Проте через практику подвійних стандартів при формуванні "фінального" журі іншим фаворитам Відбору не довелося передчасно "расстраіваться". Насамперед переможниці – Гайтані. Переможців не судять, правда?

Зазначені вище моменти не піддають сумніву творчі здібності жодного з вокалістів, які брали участь у фіналі Відбору на "Євробачення". Але це робить повністю сумнівними результати Відбору. Бо в українських реаліях годі сподіватися на справедливість оцінювання з боку "суддів", якщо "підсудними" є їх друзі, ділові партнери чи колеги.

У підсумку відповідальність за формування журі має нести організатор, тобто керівництво Нацтелекомпанії. І, можливо, щоб відвернути від цього увагу українського суспільства і був запущений "расистський" скандал, у якому НТКУ та її політична "криша" бере активну участь.

P.S. Зверніть увагу на одну деталь "антирасистської" прес-конференції. На "коронному" місці, поблизу Гайтани - мікрофон порталу "Tochka.net", який належить Ринату Ахметову. Випадковість?

Андрій Калахан

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі